Вишковић: Потребан јединствен став о затварању ОХР-а

10.03.2021 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је на посебној сједници Народне скупштине да Српску не интересује ко ће бити нови високи представник, већ да у БиХ, након 25 година међународног менторства, пуну одговорност за вођење земље преузму демократски изабрани политичари, као и да се у републичком парламенту заузме јединствен став у циљу затварања ОХР-a.

– То је важно поготово имајући у виду аспирације БиХ за улазак у ЕУ – рекао је Вишковић током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине о оцјени рада високог представника, примјени Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ /Дејтонског споразума/ у периоду разговора о именовању новог високог представника – на приједлог српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Он је оцијенио да дејтонска БиХ није више тинејџер, већ одрастао човјек, спреман на самосталан живот.

– Када се вратимо пар деценија уназад, на почетку своје мисије улога ОХР-а била је неминовност и била је условљена реалним стањем на терену и одредбама самог Дејтонског мировног споразума. У разрушеној земљи, са милионима избјеглих и расељених, морао је да постоји медијацијски алат међународне заједнице. Ово је довољна илустрација стања у БиХ те 1995. године и онога што имамо данас, кад се данас налазимо пред стицањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ – рекао је Вишковић.

Он је појаснио да је највећа иронија у томе што БиХ мора постати земља способна да управља собом да би се уопште квалификовала за улазак у ЕУ.

– Нажалост, ово неће бити могуће све док је високи представник у БиХ. Уколико, супротно нашој вољи, међународна заједница одлучи да задржи ОХР, истовремено ће послати још једну важну поруку – да нас и не желе у ЕУ – навео је Вишковић.

Он је оцијенио да је патронат међународне заједнице у БиХ, нажалост, добрим дијелом био посвећен дисциплиновању Српске у настојању да се минимализују њене дејтонске надлежности и да дође до централизације БиХ.

– Наравно, није то била изворна улога ОХР-а, али како је вријеме пролазило и смјењивали се тренутни интереси међународних фактора, ОХР се из улоге медијатора и кординатора, како је у Дејтону и замишљен, прометнуо у артиљеријско оруђе међународне заједнице. У годинама иза нас, гранатирали су наше надлежности, отимали их једну по једну, смјењивали људе под безумним оптужбама… Требамо ли заборавити да се стрепњом чекао сваки петак послије подне, кад би један бивши високи представник по правилу смјењивао наше људе, оптужујући их за све и свашта – подсјећа Вишковић.

Он каже да су многи овдашњи људи смијењени под оптужбом за сарадњу са осумњиченим и оптуженим за ратне злочине, а да притом нико од њих касније није и оптужен и осуђен за то.

– Била је довољна и најмања гласина и трач, подржана тренутним, политичким интересом ОХР-а, да би се уништио нечији живот, и то, ироније ради, под образложењем `унапређења демократије у БиХ-  навео је премијер.

Вишковић је нагласио да ОХР у БиХ промовише независност правосуђа, а често је и тужилац и судија, наводећи да је та пракса задржана до данас када се институцијама Српске отворено пријети.

Он је подсјетио да је преломни тренутак у Српској 2006. година када је актуелна власт одлучном и бескомпромисном политиком зауставила колонијално понашање ОХР-а, обустављајући сваки даљи пренос надлежности и закидања Републике.

„Без обзира на то, циљ доброг дијела међународне заједнице, која инсталира своје људе у ОХР, остао је исти – да од Српске остане празна љуштура, којој би било спорно све, па чак и њено име. Управо у томе је садашња улога ОХР-а. Да утиче на процесе у кључним институцијама – од Уставног суда до Високог судског и тужилачког савјета – како би се издејствовале одлуке које им одговарају. А које, у правилу, нису подударне са интересима Српске“, упозорио је Вишковић.

Он је констатовао да Српска у потпуности поштује и уважава Дејтонски споразум и уставну структуру БиХ, утврђену у Дејтону.

„Али, све осим тога за нас није прихватљиво. Управо зато, од изузетне важности је да посланици Народне скупштине данас одбаце све међусобне политичке разлике и да дају јединствен и јасан став – да желе затварање Канцеларије високог представника“, поручио је Вишковић.

Архива