Вишковић: Минималац, порези и доприноси за све оне који нису радили

23.03.2021 Актуелно

Привредници којима је због пандемије онемогућен рад према одлуци Републичког штаба биће исплаћена минимална плата и доприноси за период у којем не буду радили, истакао је премијер Републике Српске Радован Вишковић, након састанка са представницима Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хорека“ и Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори Српске.

– Мјере нису ничији хир, жеља, ничија воља. Република Српска је према овој бранши имала најлибералније мјере у региону, нагласио је Вишковић.

Он је додао да сваки од привредних субјеката појединачно ће подносити пријаву, како би сагледали репрограме за 2020. годину, а онда могли да добију пореско увјерење, те приступ Гарантном фонду.

Вишковић је појаснио да ће комплетни доприноси и минималне плате за мјесец март бити исплаћене, чак и у случају да затварње потраје само седам дана.

Рекао је да ће већ у петак ићи у реализацију оног што су договорили на данашњем састанку.

– Разумијемо проблеме у којима се сектор угоститељства налази. Договорили смо да већ у петак сједнемо са министром трговине и министром финансија и кренемо у реализацију онога што смо данас овдје договорили – истакао је Вишковић.

Он је најавио и могућност отварања фризерских и козметичких салона.

– Козметички салони и фризери дали су примједбу да они нису та бранша која угрожава здравље људи, да прихватају једног по једног клијента, тако да ће им вјероватно послије истека ових седам дана мјера бити дозвољен рад – истакао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да велики број привредника из сектора угоститељства има проблема са порезима и доприносима из прошле године и да не могу добити пореске пријаве како би приступили банкама или другим финансијским институцијама ради обезбјеђивања финансијских средстава за неометан наставак рада.

Он је навео да ће за репрограме пореза и доприноса из прошле године сваки од тих привредних субјеката морати појединачно да поднесе пријаву Пореској управи на разматрање и да, уз сагласност Владе Српске, добију одобрење за репрограм тих обавеза како би добили увјерење са којим ће имати приступа Гарантном фонду и његовим средствима.

Вишковић сматра да је требало бити мало више комуникације на релацији ресорних министарства и удружења тих привредника.

Вишковић је додао да је на састанку констатовано да је Српска и у овој бранши имала неколико процената либералније мјере у односу на окружење и регију.

Састанку је присуствовала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Архива