Вишковић: Циљ је да се заустави раст броја заражених

21.03.2021 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да су предузете ригорозније мјере у борби против вируса корона како би у наредних седам до 10 дана био заустављен раст броја заражених, те да би у Српску до краја овог мјесеца требало да буде допремљено 50.000 вакцина.

– Надали смо се да неће доћи до погоршања ситуације. Нажалост, у међувремену вирус је мутирао и сада имамо бразилски, енглески и друге сојеве. Очито је да се нови вируси брже преносе и више су изложени млађи људи, што није било раније – рекао је Вишковић.

Он је за Алтернативну телевизију истакао да Република Српска предузима потребне мјере у борби против вируса корона.

– Позивам људе да искористимо период од седам или 10 дана како би ситуација била санирана. Морамо схватити да је вирус међу нама и да је ово једна врста рата – рекао је Вишковић и подсјетио да је у Српској до сада од вируса корона умрло више од 2.400 људи.

Према његовим ријечима, не смије бити угрожен процес имунизације, а Српска је платила 800.000 доза вакцина за 400.000 становника.

Вишковић је истакао да здравствени радници наводе да су клиничке слике заражених теже и да процес лијечења траје дуже, него прошле године.

– Болнички капацитети се пуне веома брзо. Сада смо у експоненцијалном расту што говори да уколико не бисмо реаговали веома брзо бисмо дошли у позицију да здравствени капацитети буду закрчени и да не можемо прихватити све заражене што нам није циљ и зато смо морали предузети мјере – рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је у конакту са већином начелника и градоначелника поготово тамо гдје је епидемиолошка ситуција тежа, као и са директорима здравствених установа.

Вишковић је навео да је циљ да се заустави даљи раст броја заражених, иако је чињеница да се не може доћи у позицију екстремног побољшања за седам дана, али да све зависи од дисциплине људи.

– Апелујем на грађане да се придржавају мјера, јер само скупа можемо ријешити овај проблем. Морамо се одговорно понашати и дати допринос да зауставимо експоненцијални раст броја заражених. То значи поштовање познатих мјера – ношења маске, поштивање физичке дистанце и очувања хигијен – навео је Вишковић.

Он је подсјетио да је Српска обезбиједила 42.000 доза вакцине „Спутњик“ и тренутно их има још око 10.000, да је започет други круг вакцинације, као и да су сада на реду грађани старији од 65 година.

– Очекујемо до краја мјесеца или већ идуће седмице да у Српску стигне значајна количина вакцина. Има најава да ће у БиХ из механизма „Ковакс“ бити достављено 23.000 доза, од чега 7.700 за Српску, а очекујемо и донацију Турске од 30.000 доза од чега 12.000 за Српску. Постоји најава да ће и „Фајзер“ и „Астра зенека“ кренути са испруком. Све ово би значајно олакшало ситуацију, јер би процес имуницазије био настављен несметано – рекао је Вишковић.

Он је поновио да се институције Српске боре за људске животе, али и за економију.

– Желим да захвалим Унији удружења послодаваца и Привредној комори јер су подржали наше мјере. Угоститељи најављују протесте, али их позивам и већ сам задужио ресорног министра Сузану Гашић да сутра разговара са њима. Обећавам да неће бити остављени, а институције Српске ће им помоћи. Није ми драго због одлуке о затварању угоститељских објеката, али смо морали то урадити у овој ситуацију – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Инспекторат имао више од 1.000 контола у градовима, а много угоститељских објеката је кршило мјере и изречене су казне у износу од 99.000 КМ.

Премијер Српске каже да би, да је у прилици, помогао и Федерацији БиХ, јер до сада, осим помоћи Србије, није набавила ниједну вакцину.

– Апелујем и на медије да заједнички радимо како би грађани разумјели о каквој је ситуацији ријеч. Да бисмо се заштитили морамо сви бити одговорни – закључио је Вишковић.

Архива