Вишковић: Буџет Српске ликвидан

04.03.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска није презадужена, да је њен буџет ликвидан и да се све обавезе уредно сервисирају према свим буџетским корисницима.

– Ово су чињенице, а не политиканство. Позивам све оне који имају другачије аргументе и спреман сам да дођем и да пред медијима јавно аргументовано разговарамо о неким стварима – рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Вишковић је нагласио да Република Српска није презадужена, како то тврди опозиција у Српској.

– Ми смо још испод границе законом предвиђене укупног и јавног дуга 43, 53, а лимит је 55 и 60. Прича о презадужености Републике Српске  „не пије воде“, јер када узмете земље у окружењу наше прве комшије видјећете колико су они задужени – рекао је Вишковић.

Он је додао да су санирани буџети локалних заједница у Републици Српској захваљујући 30 милиона КМ које је Влада Републике Српске издвојила у прошлој години.

Вишковић тврди да локалне заједнице у Републици Српској у прошлој години по питању функционисања буџета нису имали корону, јер им надокнађен губитак њихових буџета.

Говорећи о раду Владе Републике Српске, Вишковић је рекао да увијек може бити и бољи, те да ће у наредном периоду радити на ономе што је у складу са законом и Уставом Републике Српске.

– Планирамо да формирано радне интерресорне групе које ће вршити анализу рада јавних предузећа, тамо гдје се покаже да је у питању људски фактор, биће одговорности – навео је Вишковић.

Он је најавио да ће се на мети санкционисања наћи сва јавна предузећа и институције који нетранспарентно троше буџетска средства.

Вишковић је додао да у добром дијелу нема сарадње између тужилаштава и судова са активностима које би жељела да проводи Влада Републике Српске посредством ресорних министарстава.

Вишковић је упитао како је могуће да министарство или инспекторат због непоштовања мјера Републичког штаба поднесу преко 500 прекршајних и кривичних налога од којих је само један у Теслићу првостепено процесуиран или узет у рад.

Премијер је напоменуо да с друге стране у Србији поднесу пријаву, а сутра већ буде пресуда, те да тако и треба да се ради.

Архива