Вишковић: Биће обезбијеђена додатна средства за запошљавање

26.03.2021 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће бити обезбијеђена додатна средства за рјешавање питања запошљавања демобилисаних бораца и дјеце из породица погинулих бораца, те да ће у сарадњи са организацијама које представљају ову популацију, ускоро бити расписан јавни позив за помоћ запошљавању демобилисаних бораца.

Вишковић је напоменуо да је сачињен Акциони план запошљавања демобилисаних бораца и дјеце из породица погинулих бораца, да су била издвојена одређена средства, расписан јавни позив, а да се у међувремену пријавило знатно више људи.

– Према евиденцији ресорног министарства, пријавило се негдје око 1.400 корисника. Сада ћемо видјети ко од њих испуњава услове. Ми смо за те намјене у буџету планирали око три милиона КМ, а сада то испадне 14 милиона и ми ћемо сигурно обезбиједити додатна средства да свим тим људима то обезбиједимо – истакао је Вишковић.

Он је процијенио да је међу пријављенима око 200 дјеце погинулих бораца, а остало су демобилисани борци.

– На овај начин желимо да им помогнемо да они властитим бизнисима на неки начин ријеше ово питање – изјавио је Вишковић новинарима у Сијековцу, гдје је присуствовао обиљежавању 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила.

Премијер Српске је рекао да ће упоредо с тим, ових дана Влада, у сарадњи са организацијама које представљају борачку популацију, са којима је постигнут значајан консензус, расписати јавни позив са тачно прописаним критеријумима који ће бити усаглашени са представницима невладиног сектора, а који ће ићи према демобилисаним борцима.

Јавни позив односиће се, како је навео, на незапослене борце који су млађи од 60 година, који су на бироима рада и због пандемије су доведени у стање, такорећи социјалне потребе или социјалног давања.

– Ово нећемо звати социјално давање, него брига државе за наше људе. Креираћемо ту уредбу, она ће ићи ових дана и кроз помоћ тим људима Република Српска ће, условно речено, да се одужи ствараоцима Српске – рекао је Вишковић и додао да Српска и у вријеме пандемије не жели да изостави и заборави ниједног грађанина и да и на овакав начин брине о онима који су је стварали.

Архива