Тегелтија: СНСД и ја нисмо одговорни за испоруку вакцина, него фармацеутске компаније

31.03.2021 Актуелно

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је застој у испоруци вакцина против вируса корона посљедица непоштивања уговора потписаних са БиХ од фармацеутских компанија, те да не стоје паушалне оцјене да је он одговоран за то или и СНСД, чији је члан.

– Што се тиче моје личне одговорности, која покушава да се кроз неке медије наметне мени лично, као и мојој политичкој партији, то уопште не стоји – рекао је Тегелтија одговарајући на посланичко питање Саше Магазиновића из СДП-а који је питао „да ли га је стид бити на челу Савјета министара који је заједно са осталим одговорним натјерало људе да прелазе 500, 700, 1.000 километара да би примили вакцину“.

Тегелтија је навео да је овом тренутку у БиХ 80.000 вакцина које су стигле једино кроз активности које су провођене преко заједничких институција.

С друге стране, истакао је он, Влада Републике Српске набавила је око 45.000 доза вакцина и донацију која је обезбијеђена за Владу Федерације БиХ од 10.000 вакцина из Србије.

– И данас смо разговарали са министром иностраних послова Италије да основни проблем нередовне количине вакцина јесте чињеница да фармацеутске компаније не поштују своје уговоре везано за набавку вакцина. Стотину пут ћу поновити ако треба да је БиХ још у септембру прошле године потписала уговоре за набавку вакцина, прије Нове године смо платили те вакцине и од уговорене количине од 1.300.000 доза произвођачи су нам испоручили само 50.000, са најавом да ће испорука вакцина бити настављена у априлу и то из система Ковакс – нагласио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је констатовао да све оно што није било у надлежности Савјета министара није ни могло да буде урађено.

Према његовим ријечима, очекивања да ће у БиХ до краја марта и у априлу стићу одређена количина вакцина, ствара претпоставку да ће се процес набавке вакцина бити убрзан у БиХ.

– Било би добро да заиста знамо колико је до сада грађана вакцинисано у БиХ, односно колико је вакцина потрошено. Мислим да би много боље било за све грађане у БиХ када се не би бавили подношењем кривичних пријава, када не би оптуживали једни друге, него када би заједно покушавали да вршимо притисак на оне који не извршавају своје уговорне обавезе – поручио је Тегелтија.

Он је нагласио да фармацеутске компаније имају милионске уговоре за фондовима здравственог осигурања и ентитета и кантона у БиХ, али да не желе да испоштују обавезе које су преузели.

Архива