Српска мора бити дио приједлога за именовање високог представника

26.03.2021 Актуелно

Без приједлога Републике Српске, нема избора високог представника у БиХ, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик, након састанка са делегацијом ДЕМОС-а. Разговарано је и о потреби за новим кадровским рјешењима у Шумама Републике Српске.

Додик је рекао да Република Српска, као потписница Анекса 10 Дејтонског споразума, мора бити дио приједлога за именовање високог представника. У супротном, каже, избор ће бити незаконит.

– Ми се држимо слова Дејтона у земљи која показује да уопште не може да живи, која је у општој кризи, расута и подијељена, која није имала ни шансе када је формирана Дејтонским споразумом. И 25 година након тог споразума једино што је логично јесте да се уђе у процес мирног разлаза – истиче Додик.

Додик је нагласио да је Резолуција Народне скупштине Републике Српске допринијела томе да Кристијан Шмит неће бити изабран за новог високог представника. Иако, каже, не може говорити у име Руске амбасаде, саопштено му је да ће садашња структура остати, а да се Русија залаже за укидање ОХР-а.

На састанку са руководством ДЕМОС-а разговарано је и о недекватном кадру у Шумама Републике Српске.

– Сматрамо да треба далеко бољи резултат да се показује и да је проблем лидерство, односно вођење и неадекватне кадровске политике. То постаје проблем којем треба да посветимо више пажње и да се самоусмјеримо – рекао је Додик.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић истакао је да се у појединим сегментима мора конкретно дјеловати, а посебно у јавним предузећима.

Коалициони односи СНСД-а и Демоса стабилни су, а са заједничким циљевима наступиће и на општим изборима 2022. године, закључено је на састанку.

Архива