Приједор има јаку пословну иницијативу, добија и нови вртић

30.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у Приједору постоји јака и развијена пословна иницијатива, те најавила да ће овај град добити и нови вртић, јер око 200 малишана сваке године остане неуписано.

Цвијановић је навела да су то средства која се могу ангажовати директно из Кабинета предсједнице Републике, те нагласила да увијек стоји на услузи када су у питању изградња или реконструкција вртића, школа, дјечијих игралишта.

– Градска управа и градоначелник могу рачунати на та средства, посебно зато што имамо велике потребе исказане на два мјеста и сигурно ће то бити нешто реализоване током ове и сљедеће године – рекла је предсједница Српске након састанка с Павловићем.

Она је оцијенила да у Приједору постоји јака и развијена пословна иницијатива, али и проблеми с којима се суочавају привредници широм Републике Српске, гдје је улога и локалног и републичког нивоа власти да тијесно сарађује с њима ради стварања бољих претпоставки за нова радна мјеста, проширење дјелатности и проширење капацитета.

– Све што буде у моћи републичких органа стајаћемо на услузи локалним органима власти да би они савладали одређене потешкоће. Оно што остаје стратешки пројекат овдје, а ево и ја сам се увјерила путујући према Приједору, јесте дефинитивно та потреба изградње ауто-пута која ће растеретити саобраћај и омогућити бољу комуникацију и грађанима и привреди – додала је Цвијановић.

Она је изразила задовољство што је Градска управа опредијељена да се развојни пут обезбиједи и да се тијесно сарађује са републичким институцијама, које ће бити на услузи за све што се односи на санацију путне инфраструктуре и друге важне ствари.

– Договорили смо се да покушамо на различите комбиноване начине да покажемо своју подршку и када је у питању привредни сектор – истакла је Цвијановић.

Она је најавила и састанке са Владом Републике Српске, Министарством здравља и социјалне заштите и локалном управом о потребама болнице „Доктор Младен Стојановић“ која покрива шест локалних заједница приједорске регије.

– Овдје су амбиције да се уђе у озбиљнију реконструкцију и да се болница у Приједору придружи свим нашим модерним болницама које су или направљене или реконструисане широм Републике Српске – закључила је Цвијановић.

Павловић је подсјетио да је нови вртић неопходан граду јер око 200 дјеце остаје неуписано сваке године, као и да су разговарали о помоћи у санацији крова подручне школе у Доњој Драготињи који прокишњава.

– Ту ће предсједница помоћи Градској управи да заједничким снагама извршимо реконструкцију тог крова – додао је Павловић.

Он је истакао да је дговорено да се одређена помоћ заједничким снагама упути у мјесну заједницу Љубија која је, према његовој оцјени, у протеклом периоду била запостављена од Градске управе.

– Помоћи ћемо реконструкцију крова основне школе у Љубији и изградњу дјечијег игралишта. Такође ћемо заједничким снагама радити на рјешавању проблема Улице Тоне Перића која је у надлежности Путева Републике Српске. Предсједница ће помоћи да се изврши реконструкција тог пута – навео је Павловић.

Предсједница Српске је са делегацијом Градске управе посјетила предузеће Твек у Љубији.

Архива