Новаковић Бурсаћ: СДА властити нерад настоји да пребаци на адресу Тегелтије

31.03.2021 Актуелно

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да је најава СДА да ће тражити смјену предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, уколико се не „активира у набавци вакцина“, један од најжалоснијих начина бјежања од реалности и одговорности, као и да властити нерад настоје да пребаце на адресу предсједавајућег.

– Реалност у овој земљи је таква да су здравствени системи у ингеренцији ентитета, односно кантона – истакла је Бурсаћева.

Она је навела да је по „Ковакс“ механизаму било обећања да се дође до одређеног броја вакцина.

– Ко је знао рачунати, одузимати и сабирати, могао је одмах да зна, као што је то Република Српска знала, да тај број није довољан. Сваљивање кривице, а да се не наведе ниједан аргумент шта то Савјет министара није урадио, а требао је, чисто је политикантство – рекла је Бурсаћева новинарима.

Бурсаћева је истакла да је Савјет министара урадио све што је могао и запитала због чега друге институције, којима је то посао, нису урадиле своје.

– Одговор на то питање није ни Зоран Тегелтија, нити СНСД – рекла је Бурсаћева и додала да јој је жао народа у Федерацији БиХ што се суочава са проблемима.

Она је нагласила да настојање неких да све пребаце на заједничке институције и тиме пребаце своје уставне обавезе на заједнички ниво, од здравственог питања заштите становништва настоје да направе политичко питање.

– То није политичко питање. Што се тиче СНСД-а, то је оперативно питање, рјешавамо га, а овдје на нивоу БиХ је то политичко питање, али не унутрашње него вањско – зашто ми као земља која је платила вакцине те вакцине не добија? – упитала је Бурсаћева и истакла да уговорне обавезе нису испоштоване.

Бурсаћева је истакла да је и Република Српска набавила директно вакцине и да је позивала и Федерацију БиХ да то учине заједно.

– Срамотно је сваљивати своје пропусте на друге. То нема смисла и поражавајуће је јер не постоји други аргумент – рекла је Бурсаћева и додала да се на тај начин уводе додатни неспоразуми, те да се таквим политичарењем и неистинама урушава интегритет процеса за цијелу заједницу.

Бурсаћева је навела да је смјена министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића ствар принципа, с обзиром на то да је ДНС својевољно и добровољно прешао у опозицију на свим нивоима.

– Очекивали смо да ће министар сам поднијети оставку, а будући да није, предсједавајући је урадио оно што је била његова могућност и разријешио га, а нама и Дому народа је задатак да то потврдимо – рекла је Бурсаћева.

Она је указала да су условљавања око именовања добар дио процеса увела у блокаду и да СНСД није сагласан са било каквим условљавањима или покушајима дириговања воље већини која долази из Републике Српске.

– Из Српске треба да дође нови министар и да буде из реда осталих и вјерујем да ће бити испоштовани и ови принципи – рекла је Бурсаћева и изразила наду да ће тај процес именовања бити завршен у априлу.

Бурсаћева је додала да није спорно да се у израду измјена Изборног закона укључе и представници опозиционих странака.

– Изборни закон треба да обухвати што шири круг консултација и немамо замјерку да учествују и представници опозиције, осим што споримо учешће чланова Централне изборне комисије, која је незаконито изабрана – прецизирала је Бурсаћева.

Архива