Ковачевић: ОХР треба затворити, а високи представник да оде из БиХ

09.03.2021 Актуелно

Народна скупштина Републике Српске треба да пошаље јасну поруку да једино што треба да се деси са ОХР-ом и високим представником јесте да се ОХР коначно затвори, а високи представник оде из БиХ, изјавио је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Поводом сутрашње посебне сједнице парламента Српске, Ковачевић је новинарима у Бањалуци, након сједнице Колегијума Народне скупштине, рекао да постоји јасна процедура како се бира високи представник у БиХ.

– Република Српска ни на који начин није тражила да буде изабран нови високи представник. Самим тим, он не може да буде изабран у складу са Дејтонским споразумом. Све оно што су радили високи представници од потписивања Дејтонског споразума до данас је било у потпуности незаконито и против Дејтонског споразума, те што се тиче Републике Српске то нема никакву снагу – рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да се у посљедње вријеме све чешће говори о томе да је на дневном реду поново жеља да буде именован нови високи представник у БиХ и да постоје два кандидата – Њемачке и Канаде.

– У свему томе сматрамо да је изузетно битно да се зна став Републике Српске по том питању, због чега је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио сазивање посебне сједнице Народне скупштине, како би се изјаснила о актуелним темама – истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, јако је битан начин на који се бира високи представник, што је јасно дефинисано Анексом 10 Дејтонског споразума.

– Исто тако је битно да је само у једном случају, први пут, када је именован Карл Билт, то урађено у складу са Анексом 10, који каже да стране потписнице Анекса 10, између осталих и Република Српска и Федерација БиХ заједно са Србијом и Хрватском, треба да се усагласе и да затраже именовање високог представника – објаснио је Ковачевић.

Све послије тога, тврди Ковачевић, било је нелегално.

– И сама бонска овлаштења су у потпуности нелегална, немају никакво правно утемељење, мимо било каквог закона су и у супротности са Дејтонским споразумом – навео је Ковачевић.

Он је додао да ће се о овом питању ускоро расправљати у Савјету безбједности Уједињених нација, те да је важно да постоји јасан став Републике Српске као једне од страна које су потписале Анекс 10 Дејтонског споразума.

– Вјерујемо да високи представник неће бити изабран. С обзиром на то да смо ми ти који треба да предложе тај избор, хоћемо јасно да кажемо да то нећемо да предложимо и да ће било какав избор мимо тога бити у потпуности нелегитиман и за нас неће бити важећи у било ком смислу – рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да Република Српска нема ништа персонално против било кога, али да је њеним представницима стало до тога да се поштују процедуре и Дејтонски споразум.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће, на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, одржати посебну сједницу на којој ће једина тачка дневног реда бити – оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника

Архива