Додик: Захвалност Кини на одлуци да донира 50.000 вакцина

24.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је захвалност Влади Народне Републике Кине на одлуци да донира БиХ 50.000 вакцина против вируса корона, од којих ће значајна количина припасти и Републици Српској.

Додик је упутио и писмо захвалности предсједнику Кине Си Ђинпингу на овој значајној донацији, истичући да је Кина и овим чином још једном показала велику солидарност и несебичност, нарочито према малим народима, који су у овим тешким временима остављени да се сами боре са пандемијом.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ навео је да би ускоро требало да стигне први контингент вакцина из Кине, које је Република Српска договорила са компанијом „Синофарм“.

– Захвалан сам Влади Народне Републике Кине и кинеском предсједнику Си Ђинпингу на овој значајној донацији, која ће нам сигурно помоћи у борби против пандемије. Ми дуго радимо на јачању односа и пријатељских веза са Кином, и ова донација је управо резултат те дугогодишње сарадње са кинеским властима, али и пословним партнерима, од којих је значајна Компанија ‘Синофарм’, која гради болницу у Добоју – истакао је Додик за Срну.

Он је нагласио да ће ова компанија и даље бити присутна у Републици Српској, те да ће бити настављен рад на значајним инфраструктурним пројектима.

Додик је подсјетио да се већина пројеката, које су кинеске компаније реализовале у БиХ, односи на Републику Српску.

На питање Срне да прокоментарише покушаје министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да себи припише заслуге за донацију кинеских вакцина, Додик је рекао да је то, у најмању руку, смијешно.

– Када је ријеч о односима са Кином, једино на чему Турковићева ради јесте нарушавање билатералних односа дајући инструкције које су ишле на штету добрих односа са Кином, без сагласности Предсједништва БиХ – истакао је Додик.

Срна подсјећа да је једна од таквих инструкција била је у октобру прошле године када је Турковићева наложила да се БиХ, без сагласности Предсједништва БиХ, придружи изјави о људским правима у Ксијангу и Хонг Конгу на 3. Комитету 75. сједнице Генералне скупштине УН-а, о чему је српски члан Предсједништва обавијестио и кинеског предсједника и челнике УН-а

Архива