Додик: У СДС и ПДП нема озбиљног саговорника за озбиљне националне теме

11.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у СДС-у и ПДП-у нема озбиљног саговорника за озбиљне националне теме и да им је манир да политичку лаж сматрају врхунским дотигнућем своје политике, а онда оду.

Коментаришући јучерашње напуштање посебне сједнице Скупштине од стране опозиционих посланика и негласање о закључцима о оцјени рада високог представника, Додик је рекао да они имају своју неку политику и да СДС никада званично није тражио сједницу парламента на којој би се расправљало о одласку високог представника.

– Ми смо покушали да изградимо политику јединства. Јавност је могла да примјети да у свом уводном изглагању нисам поменуо никакве разлике, а они су кренули са тим. Чак су говорили и неистине – рекао је Додик новинарима у Требињу.

Додик је рекао да је 2006. године СНСД, односно он, увео забрану објављивања одлука високог представника и да није тачно оно што су они горили све вријеме.

– Али, они су хтјели да изнесу лажи да нестану. То је манир управо таквих који политичку лаж сматрају врхунским достигнућем своје политике, а онда оду и нестану, па им не можете рећи да лажу – истакао је Додик.

То је погрешно, сматра, јер то говори да је СДС пао на минималну политичку подршку, што се, како је навео, видјело и на локалним изборима.

– Оно што ће им се десити у наредном периоду је још даља ерозија. То је примјер у коме је СДС жртвовао своју политику да би подржао анти-СДС политику ПДП-а, те двије политике никада нису биле спојиве – сматра Додик.

Додик је напоменуо да је СДС у неком периоду стварања Републике Спреске имао изразито национално обојену политику стварања националне државе, док је, како је навео, читава структура ПДП-а укључена на биританске и друге обавјештајне изворе и на тај начин и функционишу.

Према његовим ријечима, с таквом партијом са повезао СДС који је изгубио своју моћ.

– Не знам колико их има овдје, али у другим срединама, на примјер у Добоју нису успјели да добију ниједно одборнично мјесто, што је катастрофа за једну такву политичку партију. То је њихов избор, ми ћемо наставити са политикама које је Скупштина доминанто усвајала – рекао је Додик.

Он је додао да су они изабрали политику сукоба, политику дизања тензија на бази непровјерених информација и лажи, на бази неколико билборда или нечега што нађу у Бањалуци.

– То им је сва политика којој могу да претендују. То је њихов избор, у њима нема озбиљног саговорника за озбиљне националне теме, а то је тема националне државе“, закључио је Додик.

Архива