Додик: Турковићева неодговорна према органима БиХ и њиховим одлукама

20.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић неодговорна према органима БиХ, те да не поштује политику Предсједништва БиХ које је усвојило Програм реформи у коме се наводи да сарадња са НАТО не прејудицира чланство и да ће бити потребно ново одлучивање.

– Прича о НАТО је постала неподношљиво дегутантна и то само показује како је БиХ безвезна земља. Изгледа да у БиХ нису довољно јасне поруке неких званичника из овог савеза који кажу да сарадња БиХ у постојећем облику не прејудицира чланство и да ће бити потребна нова одлука о чланству – рекао је Додик и поновио да је Српска против чланства БиХ у НАТО.

Он је подсјетио да је и Савјет министар промијенио назив Комисије за интеграцију у НАТО, а коју су подржавали Мирко Шаровић /лидер СДС-а/ и остали, у Комисија за сарадњу са НАТО.

– Све то говори у прилог чињеници да је јасно дефинисана политика, и да било какве слободне интерпретације не доприносе разумијевању у БиХ. То је видљиво поготово у данима када се обиљежава неоправдано и злочиначко НАТО бомбардовање Србије и зато је за Српску неприхваљтива било каква прича о интеграцији, немогућа је и трајно далека – поручио је Додик.

Он је навео да је потребно усмјерити се на облике сарадње који су могући, а да о чланству у НАТО савез морају одлучити сви у БиХ.

– Република Српска је против чланства, а из одлука Народне скупштине и оних које заступамо у заједничким институцијама јасно је да не би требало о томе ништа посебно говорити. У Федерацији БиХ имају потребу да стварају још више конфузије у, ионако, раштиманој земљи каква је БиХ – закључио је Додик.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је да „Руска Федерација неће диктирати хоће ли БиХ у НАТО“ него да о путу БиХ у тај савез одлучују грађани и институције БиХ.

Архива