Додик: СНСД увијек бранио позицију Српске

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да СНСД, чији је лидер, води држатворнорну политику у којој све вријеме брани позицију Српскe.

– Наша политика је стална, упорна борба за Српску, и то смо јасно износили кад год смо били у власти или у опозицији – рекао је Додик током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине о оцјени рада високог представника, примјени Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ /Дејтонског споразума/ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Он је рекао да СНСД у том смислу никада није калкулисао, што је народ Српске препознао у протеклом периоду на бројним изборима.

– Народ се не може преварити и он ће најбоље одлучити, јер поштујем сваку његову одлуку. Српски национални и државни интерес јесте свакако Српска у чијем стварању сам учествовао – рекао је Додик и додао да је први покренуо многа питања, попут референдума и права на статус Српске.

Додик је поручио опозицији да у вези са причом о томе ко је преносио надлежности на ниво БиХ погледају снимак Младена Иванића из ПДП-а на скупу СДА у Зеници…

– Постоји снимак гдје он каже да није међународна заједница, већ да је сам пренио војску, обавјештајну службу, индиректне порезе и слично на ниво БиХ. И ви мени сада говорите да смо ми то урадили – рекао је Додик.

Он је поручио лидеру СДС-а Мирку Шаровићу и другим опозиционарима да на том плану не могу њему причати о поштењу и политичкој коректности и корупцији.

– Зашто сте издајом од СДС-а направили маргиналну партију из које одлазе многи ваши чланови. Ви сте одступили од оног што је био СДС у вријеме стварања Српске када је одиграо одлучујућу улогу у смислу стварања Српске. Одустали сте од тога и морао сам ја то преузети, па сте сада љубоморни – истакао је Додик и додао да је лично пружио помоћ Шаровићу када је био у немилости ОХР-а.

Додик је рекао да за све незаконите ствари у Српској постоје судови и тужилаштва, те да се ствари неће ријешити „млатарањем и сликањем у медијима“, како то ради опозиција у Бањалуци.

Он је рекао да су, за разлику од опозиције, нажалост, одређени бошњачки политичари својим ранијим понашањем послужили да се озбиљно рехабилитује идеја о Српској.

– Само опозиција касни 15 година, а била је на власти. Шта добијате са својим издајничким понашањем на нивоу БиХ и када је ријеч о избору ЦИК-а БиХ? Није вам успјело да од Добоја, у коме су поновљени локални избори, направите град случај – рекао је Додик.

Он је закључио да је увијек добро постићи јединство власти и опозиције када је ријеч о оцјени рада високог представника, примјени Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ /Дејтонског споразума/ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Архива