Додик: Рекао сам Палмеру да је Српска против доласка високог представника

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се на посебној сједници Народне скупштине брани право Републике Српске да се високи представник бира у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума који дефинише начин његовог избора тако да се с тиме сложе и то траже земље потписнице тог анекса, међу којима је и Српска.

Додик је нагласио да се став Српске и њених институција у том погледу мора поштовати.

Он је потврдио да је разговарао са специјалним представником Стејт департмента за западни Балкан Метјуом Палмером о ситуацији у БиХ и да му је рекао да је Српска против доласка високог представника.

– Рекао сам му и да БиХ не функционише и да треба да размишља о томе да се мирно разиђе. Рекао сам му да би то могла бити озбиљна алтернатива о којој треба размишљати – навео је Додик у завршној ријечи у Скупштини о оцјени рада високог представника, примјени Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ /Дејтонског споразума/ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Он је захвалио свим учесницима у скупштинској расправи и додао да треба подржати предложене закључке у вези с овом тачком дневног реда.

Додик је рекао да је опозиција Српске на данашњој посебној сједници у парламенту изнијела бројне лажи па је напустила, иако се ради о важним питањима.

Он је додао да такви поступци најбоље говори о опозицији.

Архива