Додик: Развијати потенцијале за брзо планирање

29.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Лакташима да је руководство ове општине предвидјело реализацију значајних пројеката, али да мора да развије потенцијале за брзо планирање, као и многе друге локалне заједнице.

Додик је навео да је један од прироритета изградња вртића, јер је тренутно 150 дјеце на чекању за упис у предшколске установе.

– Лакташи су општина која, и поред изградње неколико вртића, биљежи недостатак капацитета за смјештај дјеце у вртићима због чега се мора направити већи капацитет за предшколске установе – рекао је Додик након састанка са начелником општине Мирославом Бојићем, коме су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Он је истакао да Бојић и његов тим имају доста идеја и започетих пројеката које треба реализовати, те додао да треба, поред онога што је направљено у Александровцу и Трну, изградити вртић у Плашку што је један од приоритета.

– Лакташи су, на неки начин, затворени ауто-путем. Петља која је искључујућа и прикључујућа за Лакташе помало је неприродна и не користи се у значајном обиму. Требало би да Лакташи буду комуникацијски далеко више отворени и да се види како се са ауто-пута директно прикључити на стари пут Бањалука-Градишка – појаснио је Додик.

Додик је навео да је потребно почети реконструкцију тог пута који је даље један од најфреквентнијих у Српској, те да је данас договарано да се стави у приоритет и да се дио тога покуша ријешити ове године.

– Пут од Бањалуке према Слатини у дијелу које иде кроз општину Лакташи остао је неријешен без обзира што је тај дио пута уређен, али ту се стало и чека се да се иде даље – напоменуо је Додик.

Додик је поручио да се мора радити на водоводима и другим инфраструктурним капацитетима, а један од најзначајних потенцијала Лакташа су и дисперзивне индустријске зоне које доласком ауто-путева доносе и двије, три петље у општини и обично на том мјесту гравитирају многи индустријски центри, што тако треба планирати.

На састанку је, додао је, било ријечи да то буду Трновићи и да Трн остане потенцијал за мала и средња предузећа, да то ојача Александровац, Лакташе, што би привукло становништво у та индустријска подручја.

Додик је напоменуо да су Лакташи прије 20, 30 година имали 28.000 становника, а данас 44.000 што говори да се општина шири и јача, а тиме и потенцијали за јачање инфраструктуре.

– Драго ми је што овдје постоји добра синергије између управе локалног тима на челу са начелником који има амбицију да Лакташе позиционира на мјесто које успјешно рјешава све проблеме. Ми смо ту да подржимо, али Лакташи морају да развију своје потенцијале за брзо планирање – нагласио је он.

Додик је напоменуо да су средства из Србије намијењена за општине у Републици Српској, односно за планиране пројекте, али да неке општине нису ријешиле ни имовинско-правне односе, док средства на рачунима стоје.

– Средства не треба да стоје неупотребљена, јер то нас дискредитује да их тражимо од Србије која је дала 59 милиона евра. Наши развојни капацитети су далеко већи са развојним фондом које Република има, са дирекцијама које су инвестиционо способне, а то је сигруно више од пет милијарди КМ – рекао је Додик.

Он сматра да је штета уколико тај новац стоји, што је случај, а није мали изност, те додао да је ово добра прилика да се покаже способност да буду ангажована и у Лакташима и у Јакуповцима гдје има школа, али не и спортска дворана.

– Ангажовано је 250.000 евра програма из Србије, то је 500.000 КМ, а то је пола средстава за изградњу те дворане – рекао је српски члан Предсједништва БиХ и додао да ће радови почети веома брзо.

Додик је напоменуо да Лакташи учествују значајним приходима по свим јавним рачунима Републике и да су трећа општина по уплатама прихода.

– Никад се нису бавили обрачуном шта се враћа, али то није ни десет одсто оног што уплате и као развијена општина. Притисак живота тражи да се ријеше ови тешки комунални и други инфраструктурни проблеми – рекао је Додик и најавио да ће у наредном периоду са Цвијановићевом и Вишковићем посјетити све локалне заједнице.

Архива