Додик: Предсједник Српске да буде и члан Предсједништва БиХ

27.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да ће током предстојећих измјена Изборног закона БиХ предложити да из Републике Српске у једној личности треба бирати члана Предсједништва и предсједника Републике, те да предсједник Српске по аутоматизму буде члан Предсједништва.

– Ми имамо право да кажемо како ћемо бирати нашег члана Предсједништва и мислимо да предсједник који има динамику и упознат је са свим детаљима за Републику Српску треба да буде члан Предсједништва – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао за Независне новине да је о томе разговарано.

– У Српској треба да постигнемо консензус о томе и да то треба учинити јер се тако Република Српска може више бранити – појаснио је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска веома активно учествовати у измјенама Изборног закона БиХ, те да у томе треба да учествују и власт и опозиција, а никако чланови Централне изборне комисије БиХ јер нису легални.

– Озбиљна политика је била да ми изађемо из приче `Сејдић и Финци` и не будемо колатерал приче која се дешава у Федерацији БиХ. Рекли смо – у Српској се бира један непосредним гласањем, изволите завршите свој процес, а када то дефинишете идемо да се договарамо о измјени Изборног закона – каже Додик.

Када је ријеч о БиХ, Додик истиче да све више гласова иде ка томе да је она експеримент, потпуно подијељена и да се распада, као и да је потребно успоставити концепт мирног разлаза који би требало да доведе до тога да народи у БиХ дођу до својих територијално-политичких јединица, уз обавезу да се то разграничи мирно и да се обавежу на сарадњу која подразумијева несметан проток људи, робе и неких других ствари.

– Па да видимо да ли тако као посебне државе можемо да успоставимо јединствен монетарни простор под условима који одговарају свима, а не само једној страни – рекао је Додик.

На питање да ли заиста вјерује да може доћи до мирног распада БиХ, Додик је одговорио да је то данас реално.

– Неће Бошњаци! Није питање њихово НЕЋЕ, већ наше ХОЋУ. Све више људи у Европи и свијету види да ово не иде нигдје, осим неколико појединаца које плаћају бошњачки и муслимански лобији по Америци и они причају исту причу годинама – рекао је Додик.

Он је навео да међународна заједница сада инсистира на реформама као што су Високи судски и тужилачки савјет БиХ и јавне набавке, које је она направила.

– Они су то направили, и тај ВСТС и јавне набавке, и сада хоће да ми поправљамо њихове бљувотине и онда кажу да је то врхунска ствар на путу ка ЕУ. Они сада хоће да ми легализујемо њихова кршења Устава, а ми то нећемо и инсистираћемо да се ВСТС врати под надлежност ентитета – рекао је Додик.

Он вјерује и да је могуће вратити отете надлежности од Српске које су пренесене на ниво БиХ.

– На прошлој сједници Народне скупштине тражио сам да се опозиција сагласи да изађемо у парламент и јединствено донесемо одлуку о статусу Српске и када они буду спремни – ја сам спреман да то урадимо. Свјестан сам шта значи унутрашњи консензус и у таквим стварима он је важнији од међународног – рекао је Додик.

Одговарајући на питање зашто на том плану нема консензуса у Српској, Додик је рекао да је у питању карактерологија самих Срба, који сматрају да је само оно што они раде најважније.

– Увијек у некоме траже кривца, а не у себи. Ко је крив? Политички гледано, било би корисно да се бар на неколико тема нађе јединство. Тога нема, али чекаћемо. И са таквом издајничком опозицијом вољели бисмо да направимо консензус зато што је он далеко изнад наших и њихових квалификација о томе – рекао је Додик.

Додаје да са њима о томе не може да се разговара и да се могли видјети на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске о чему се ради.

– Било је нормално да Српска реафирмише своју позицију и каже да она бира високог представника, а потврђује Савјет безбједности и да каже Република Српска не прихвата високог представника, а Савјет безбједности да га не потврди – рекао је Додик.

Вјерује да може доћи до тога да Савјет безбједности УН не прихвати новог високог представника.

– Сада могу рећи да ће доћи до тога, а томе је допринијела Народна скупштина и шта мене брига за /Кристијан/ Шмита и Њемачком. Пита ли нас ико шта ми мислимо? Њемачка хоће опет да реафирмише причу о БиХ, а нама је доста тих прича и не желим свој живот да потрошим на неуспјешне приче о БиХ – рекао је Додик.

Када је ријеч о стању у СНСД-у, Додик је рекао да ће бити рађена ревизија чланства да се види ко је ту и ко је спреман за даљу политичку борбу.

То није прича о избацивању, већ о прикупљању и новом консолидовању. Не желим да развијам лажни стереотип којем смо и ми допринијели у СНСД-у, а то је да је губитак градоначелника значио крах СНСД-а. Ми смо у Бањалуци остали побједници и највећа партија која окупља значајну већину – рекао је Додик.

Он је истакао да СНСД није у дефанзиви, да је консолидован и да је одговорна политичка партија.

– Мислимо да није укусно издизање никаквих политичких тема у вријеме пандемије и зато је не истичемо и усмјерени смо да дамо одговор на пандемију – рекао је Додик.

На питање да ли ће Игор Радојичић бити министар у Савјету министара, Додик је рекао да он заслужује да буде позициониран на нешто што је добро.

– Причаћу с њим, ако он буде хтио – нема проблема. Морамо на нивоу већине на нивоу БиХ да то договоримо јер знајући Игора њему не треба авантура, али он је број један у том погледу. Ако то буде у оквиру онога што он очекује биће добро, а ако не наћи ћемо некога другога, а за Игора да трагамо за другим постављањем или рјешењем – рекао је Додик.

Архива