Додик: Окрећемо се руским, кинеским, турским добављачима

25.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се тешко може вратити повјерење у систем глобалне набавке вакцина, те навео да се и федерална Влада и Република Српска окрећу ка руским, кинеским, турским добављачима.

Додик је боравећи у Турској током прошле седмице дао интервју за турску државну телевизију рекавши да је Република Српска почела однедавно да прибавља вакцине из Русије, а то ће учинити и из Кине, те истакао да су као партнери добродошле све земље које имају вакцине, па и Турска.

– Мислим да је то неопходно. Изгубили смо четири или пет важних мјесеци да се стабилизујемо и да можемо да се усмјеримо ка томе – рекао је Додик.

Рекао је да је БиХ вјеровала глобалном концепту набавке вакцина Ковакс, да може да обезбиједи довољне количине за потребе БиХ, подсјетивши да су у септембру прошле године направљени уговори и плаћени аванси за вакцине, које до данас до данас нису добијене.

Додик је подсјетио и да је Српска посредством Ковакса уплатила више од шест милиона евра за набавку вакцине која би требало да буде довољна за вакцинацију становништва, а то је учинила и Федерација БиХ.

– Више од 1.100.000 доза из пројекта Ковакс, односно Фајзерових вакцина је наручено, али нисмо добили навео је Додик.

Рекао је да је видљиво да су велике земље водиле рачуна само о себи, те да се Европа није снашла око вакцинације, нити око пандемије.

– На почету пандемије је затворила своје тржиште за набавку, екстерну продају ствари, везаних за ковид, као што су маске, респиратори, а сада су то учинили и са вакцинама, и то представља озбиљан проблем повјерења нас самих према европским пројектима те врсте – навео је Додик за турску државну телевизију током недавне посјете Турској чланова Предсједништва БиХ.

Истакао је да су неке земље наручиле много већи број вакцина, него што имају становника и оне врше монополизацију процеса производње.

– Ми смо се ослањали на то, чекали да то стигне и нисмо радили на другим пројектима, као са Русијом и Кином. Чекамо да видимо шта ће бити са том уговорном обавезом, у ишчекивању да добијемо те вакцине. Али и федерална Влада и Република Српска се окрећу ка овим добављачима /Русији, Кини, Турској/ – рекао је Додик.

Додик је рекао да Србија није вјеровала у глобални концепт набавке вакцина против вируса корона и одмах је кренула са разговорима са произвођачима, стала у први ред, испунила своје обавезе и сада добија вакцине које могу да користе и грађани БиХ.

– Са становишта солидарности према БиХ треба да захвалимо предсједнику Србије Александру Вучићу – рекао је Додик.

Он је нагласио да је Србија помогла БиХ и омогућила да се здравствени радници из Републике Српске вакцинишу у првим данима, седмицама када је кренула имунизација у самој Србији.

Додик је рекао да најновија политичка одлука европских лидера о обавезном посједовању потврде о вакцинацији, такозваном ковид-пасошу којим се потврђује не само да је носилац документа вакцинисан, већ и да је за улазак у ЕУ прихватљива искључиво вакцина коју је одобрила Европска агенција за лијекове, представља рушење једног од основних принципа ЕУ, а то је слобода кретања.

– Ту поларизацију која је дошла до неслућених момената као што је овај који се најављује не бисмо могли да замислимо прије три, четири године. Али, очигледно из политичких разлога се врши управо таква врста поларизације. То, наравно, није добро и представља фаворизацију. Сви остали изван ће остати грађани другог реда, неће моћи путовати – навео је Додик.

Архива