Додик о „ковид пасошима“: Додатна дискриминација становника Европе

14.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је дискриминаторска најновија политичка одлука европских лидера о обавезном посједовању потврде о вакцинацији, тзв. ковид пасошу којим се потврђује не само да је носилац документа вакцинисан, већ и да је за улазак у ЕУ прихватљива искључиво вакцина коју је одобрила Европска агенција за лијекове.

Додик је изјавио Срни да је ријеч о додатној дискриминацији не само према држављанима европских земаља које нису чланице ЕУ, већ и према држављанима земаља чланица ЕУ које су се, у недостатку поменутих вакцина, окренуле и другим произвођачима.

– Оваквим приступом ризикује се продубљивање евидентно постојећег отпора према вакцинацији, те се угрожава њен успјех у Европи и свијету, а посљедично и свеукупне глобалне борбе против ширења вируса корона. Упоредо са здравственим опоравком грађана ЕУ, али и земаља које нису чланице, тече и опоравак привреде. Сви наведени процеси који су дио „пакета“ глобалне борбе против ширења епидемије, али и ублажавања свих посљедица, биће угрожени уколико ЕУ усвоји наведени приједлог на гласању предвиђеном за 17. март – истакао је Додик.

Он је нагласио да је важно поменути да ће инсистирање на оваквом приступу бити додатни удар на буџет свих особа које су евентуално вакцинисане неком од вакцина које немају одобрење Европске агенције за лијекове.

– Такође, свједоци смо да је за Европску агенцију за лијекове прихватљива управо вакцина која је дефицитарна на тржишту ЕУ, чији произвођач, као и у случају БиХ, није у стању да испоштује уговор и достави наручене и унапријед плаћене дозе – рекао је Додик.

Он је нагласио да све наведено упућује на немар и неодговорност свих оних који заговарају потврђивање приједлога о ковид пасошу, те очигледно лобирање које иде на штету борбе за очување људских живота, очување здравља и опоравак привредe.

Архива