Додик: НСРС неће питати ОХР и Велику Британију о својим одлукама

11.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом реаговања ОХР-а и Амбасаде Велике Британије да Народна скупштина Републике Српске није могла донијети закључке у вези са оцјеном рада високог представника и да то није у њеној надлежности, да они нису ти који ће се о томе питати.

– Како није смјела да донесе те закључке? То је попут оне, ухватите лопове у крађи и онда они кажу, а гдје су људска права и слично. Они су се овдје бавили лоповлуком 20 година путем илегалног инструисања високог представника и сада нама говоре да нисмо могли – рекао је Додик.

Додик је истакао да би они наставили са истом праксом да „подваљују високе представнике који ће мимо својих овлаштења наметати законе“.

– То је радила Велика Британија. То је једнако као што нас из Велике Британије сада усмјеравају да идемо у Европску унију. Морамо постати мало озбиљнији. Ми смо имали озбиљан приговор на то како се именује високи представник. У Анексу 10 пише да на тражење страна потписница Анекса 10 Савјет безбједности потврђује именовање. То је једино што је познато и ништа друго није познато – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, они су се између себе интерно договарали да то крше и да је то њихов проблем.

– Ми се овдје боримо за законитост и не можемо прихватити да било ко, па ни представник Велике Британије и Европске уније нама потура причу о владавини права, а од почетка овдје крше права. Не прихватам те приговоре. Нека причају шта хоће и ми се боримо за себе и наша права стечена у Дејтону гдје пише да високог представника на тражење страна може да потврди Савјет безбједности – рекао је Додик.

Он је истакао да то није било никада, само у једном случају када је Карл Билт именован.

– На то неће да одговоре, него причају шта смо смјели, а шта нисмо, односно говоре Народној скупштини. Народна скупштина је највиши законодавни и политички орган Републике Српске и она ће аутономно доносити одлуке за које мисли да је овлаштена. Не петљам се у доношење одлука Велике Британије, а и тамо има свашта – поручио је Додик.

Архива