Додик: Неприхватљиво да се о судбини БиХ разговара на удаљеним дестинацијама

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за њега апсолутно неприхватљиво да се о судбини народа у БиХ разговара на неким удаљеним дестинацијама са којих се не види природа проблема у БиХ, умјесто у самој БиХ.

– Неприхватљиво је и то да нас нико не пита како ми видимо своју будућност, што нас константно задржава у статусу објекта а никако субјекта међународних па и локалних односа. Овим не претендујем да ми треба да се бавимо великим свјетским темама и проблемима, јер смо исувише мали за то, али да се не бавимо својим проблемима било би превише, па и за овакву БиХ каква је данас под међународним протекторатом – рекао је Додик у обраћању посланицима у Народној скупштини Српске.

Он је нагласио да је одавно било вријеме да БиХ од објекта међународне политике, постане активан чинилац и учесник међународних односа и процеса који се тичу њене будућности и регионалне стабилности.

– У остваривању пута за БиХ, а након 17. јула 2008. године када је БиХ и званично ступила у уговорни однос са Европском унијом, требало је да наступи период без ОХР-а, као постратне институције и ружне прошлости БиХ. Дуго година високи представник је, умјесто да одговорно охрабрује инструменте самоодрживости БиХ, стварао инструменте властите одрживости. Притом му није била страна ни инструментализација институција БиХ. То је БиХ све више удаљавало од стварања међусобног повјерења и одрживости – нагласио је Додик.

Иако Бошњаци највише својатају високог представника и ОХР, очекујући укидање или бар дјелимично развлашћивање Републике Српске, рекао је Додик, остајање ОХР-а је заправо највише на штету њих самих.

– Одржавање заблуде да ће међународна заједница, односно ОХР, направити грађанску државу, донијети нови устав и тиме поништити ‘Републику Српску као геноцидну творевину’, краде вријеме свима. У тој илузији бошњачка политичка елита држи свој народ заточен већ 26 година – истакао је Додик.

Он је нагласио да је сигурно да се у БиХ не може наметати једностран модел унутрашњег уређења, па зато се очекује да бошњачки политичари схвате потребу споразумијевања и одустану од ексклузивитета својих унитаристичких и централистичких рјешења и модела, те константног изазивања унутрашњих криза путем лобирања утицајних међународних кругова за своје искључиве идеје.

– Када добију јасан одговор из Републике Српске да то није у складу са Дејтонским споразумом, онда од тога праве аргумент за наводну опструкцију од стране Републике Српске. Не може Република Српска правити компромис са собом, тако што ће пристајати на захтјеве за пренос надлежности или самоукидање – истакао је Додик.

Архива