Додик: Нема већег цинизма него убијати људе и говорити да су колатерална штета

24.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да се посљедице НАТО бомбардовања Србије и Српске и данас осјете, упитавши зашто је НАТО баш на српски народ бацао бомбе и осиромашени уранијум.

– Негдје сам прочитао да српски језик има 150.000 ријечи. И осјећам се неадекватно да морам да пронађем одговарајућу ријеч, и често се осјећам као да ништа нисам рекао. Можда је често најбољи одговор тишина. Тишина је најснажнији одговор, тишина која је одвела многе наше сестре и браћу, дјецу и мајке… Тишина, јер не можемо да вјерујемо да у овом времену постоје они који су сматрали да морају да покажу своју моћ бомбардовањем људи и спаљивањем кућа – рекао је Додик током комеморативног програма поводом Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Он је истакао да нико не може да оспори постојање НАТО пакта, али пита зашто су баш на српски народ бацали бомбе и осиромашени уранијум.

Додик је рекао да се посљедице НАТО бомбардовања Србије и Српске и данас осјете, да се многи људи лијече од тешких обољења изазваних осиромашеним уранијумом.

– То је све рађено у име неког њиховог циља. Да мијењају власт, слали су нам „милосрдне анђеле“ да нам бацају бомбе. Нема већег цинизма него убијати људе и говорити да је то колатерална штета. Рушили су школе и болнице – подсјетио је он.

Додик је истакао да је Република Српска загледана у Србију, свјесна да само јака и стабилна Србија може да буде њен ослонац.

Он је нагласио да српски народ треба пронаћи снагу у свему што је проживио и вјеровати у снажну Србију, која жели да шири мир без обзира на све патње и туге кроз које су Срби прошли.

– Србија зна свој пут, жели да шири мир у региону без обзира на све патње. И другима поручујемо да их разумијемо, али и да имамо право на оно што је наше – поручио је Додик.

Додик је истакао да Срби имају право на своју будућност и мирну уједињену српску нацију на овим просторима која може да допринесе савременим цивилизацијским токовима.

Архива