Додик: Нећемо прихватити именовање новог високог представника

08.03.2021 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, поводом захтјева за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, рекао је да очекује да Парламент усвоји закључак о неприхватању именовања новог високог представника у БиХ, уколико оно буде проведено на незаконит начин као што је то био случај са већином досадашњих.

– Нећемо прихватити именовање високог представника ако то не буде у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, што подразумијева мишљење страна потписница и Савјета безбједности, што је до сада испоштовано само у случају Карла Билта – рекао је Додик у изјави за Радио Републике Српске.

Ако се то ипак догоди, истиче Додик, то именовање ће бити игнорисано у складу са скупштинским закључком који би захтјевао да се избор обави на легитиман начин поштујући и ставове страна потписница.

Додик је нагласио да никакав савјет за имплементацију мира не може бити замјена за стране побројане у Анексу 10.

– Од парламента очекујем да се изјасни о овом питању и да тиме Народној скупштини Републике Српске вратимо легитимитет одлучивања о свим аспектима провођења дејтонског мировног споразума – закључио је Додик.

Архива