Додик: На Посебној сједници НСРС о раду високог представника и именовању новог

08.03.2021 Актуелно

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, сазвао је за сутра сједницу Колегијума, на којој би требало да буде утврђен приједлог дневног реда и термин одржавања посебне скупштинске сједнице на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

За дневни ред 18. посебне сједнице Народне скупштине, Додик је предложио тачку – Оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Додик је изјавио да се БиХ налази пред избором – или ће досљедно поштовати одредбе Дејтонског споразума или се мирно разићи.

Незаконито изабрани високи представници годинама су на законитост позивали легално изабране представнике у БиХ, кршећи Дејтон и представљајући се као представници међународне заједнице, што нису, каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Тај зачарани круг мора да престане, а Република Српска да се супростави свим правним аргументима.

– Пошто Република Српска не тражи да у БиХ дође нови високи представик већ сада могу рећи да би он, уколио дође, дошао незаконито, супротно одредбама анекса 10 којим је добио политички живот у БиХ. Стога сматрам да о овом питању своје мишљење треба да да највише законодавно тијело Републике Српске, њена Народна скупштина, која је једино релевантно мјесто на којем Република Српска може мјеродавно разматрати најважнија питања за своју будућност – каже Додик.

Додик истиче да је према прописаној процедури до сада само Карл Билт изабран на законит начин.

Сматра да инсистирање на продужењу боравка високог представника у БиХ, који би дошао на начин супротан ономе што је прописано, значи да међународна заједница одустаје од идеје да је могуће да се БиХ демократизује и интегрише у ЕУ.

– Високи представници су свих претходних година чинили кривична дјела интервенишући на Дејтонском споразуму на шта нису имали право, у доброј мјери суспендовали дијалог, неуставно и неовлаштено мијењали Устав БиХ, као и уставе Републике Српске и ФБиХ, кршили људска права и својим чињењем нас довели до тачке када је свима јасно да је за све ове године та институција произвела толико штете да се ми сада бавимо посљедицама њиховог дјеловања а не европским циљевима и задацима – додаје предсједавајући бх. Предсједништва.

Каже да бошњачка политичка елита није промијенила своје ставове од 1995. године и да је уз помоћ високог представника наметала рјешења која иду њима у прилог: „Зато је готово па немогуће било промијенити правосудни систем, изборни закон и друге капиталне законе у БиХ, од којих су неки и услов за наше напредовање ка ЕУ. Ако 26 година од завршетка рата није вријеме да БиХ врати суверенитет који јој је одузет увођењем високог предаставика, бојим се да га никада вратити неће и да ће ова земља бити препуштена међународним службеницима којима ће то бити само једна степеница на љествици професионалних биографија.“

Додик сматра да је ово кључни тренутак да се Република Српска избори за право да одлучује и поновио је да остаје привржена поштовању Дејтонског споразума, а то значи и Анекса 10 који предвиђа како високи представник може бити именован.

Архива