Додик: Институција високог представника дио проблема у БиХ, а никада рјешења

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је институција високог представника, установљена Анексом 10, превазиђена и непотребна, те да је сасавим сигурно да не одговара данашњем тренутку у којем се налази БиХ.

У обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске Додик је констатовао да је институција високог представника годинама уназад дио сваког проблема у БиХ, а никад дио рјешења.

– Колико сте пута чули ријеч ‘владавина права’ најчешће од представника тзв. међународне заједнице, ЕУ и земаља чланица, САД, међународних мултилатералних организација, и колико пута је било јасно да су баш они највећи кршиоци ‘владавине права’, не треба ићи даље од данашње теме – ‘Високи представник’ – наметали, блефирали, кажњавали – истакао је Додик.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске кључно мјесто на којем треба да се расправља о свим виталним питањима за Републику Српску и доносе најважније одлуке које се тичу Републике Српске и њених грађана, те да зато није имао дилему ко треба да се изјасни о питању због којег је затражио одржавање сједнице Народне скупштине.

– Пандемија која је заокупила цијели свијет усмјерила је пажњу и наше јавности на спашавање живота и очување економије, што и јесте врховни циљ сваког одговорног друштва. Међутим, пандемија не смије бити изговор никоме, па ни нама, зашто би нам, жаргонски речено, испод радара промицали догађаји, од којих зависи наша будућност. Зато сам сматрао да без одлагања овај високи дом мора да заузме став по овом важном питању, које може одредити саму будућност Републике Српске – рекао је Додик.

Најава да би у БиХ требало да буде упућен нови високи представник, мимо процедуре која предвиђа његово именовање, рекао је Додик, више је него довољан разлог да се о томе разговара у Народној скупштини, јер Република Српска није тражила да у БиХ дође нови високи представник, нити је ико од Српске тражио сагласност за то, иако Анекс 10 изричито прописује ко и како бира високог представника и ко потврђује његов избор.

– Јасно је да је институција Високог представника, установљена анексом 10. превазиђена и непотребна и ако је одговарала неком послијератном тренутку из објективних разлога, сасавим сигурно не одговара данашњем тренутку у којем се налази БиХ. Институција Високог представника годинама уназад је дио сваког проблема у БиХ и никад дио рјешења. Онда се поставља логично питање зашто бисмо подржали још један проблем ако знамо да их имамо сасвим довољно и без њега – нагласио је Додик.

Он је рекао да огроман број проблема којима се баве политичари БиХ потичу управо од активности високих представника.

– Срби захтијевају досљедно поштовање текста /а не волшебног ‘духа’/ изворног Дејтонског споразума, Хрвати би да се ријеши проблем њихове реалне дискриминације у начину на који се тумачи и примјењује правни, посебно изборни систем заснован на ‘креативном приступу’ Дејтону, док Бошњаци споразум као такав сматрају превазиђеним и зрелим за корјениту ревизију која би, наводно, обезбиједила истинску грађанску демократију, враћање на предратно стање организације државе, блефирају са принципом ‘један човек – један глас’ и укинули су начело конститутивности три народа, којим се обезбјеђује њихова равноправност – нагласио је Додик.

Он је указао да је цијели друштвени и политички живот заробљен и замрзнут у том конфликтном троуглу, а за стално одржавање, па и раст напетости уредно брину бошњачки политичари /и понеки хрватски и српски/ који упорно одбијају да схвате немогућност да се несугласице превазиђу неуважавањем мишљења друга два конститутивна народа и наметањем свог, као јединог и политички и морално исправног.

– Они коче све процесе и доношење одлука на нивоу заједничких органа законодавне и извршне власти, а повремено дају запаљиве, па и пријетеће изјаве, молећивог погледа упртог ка Западу, очекујући одатле пресудну помоћ и интервенцију којом би били наметнута њихова визија јединствене, а заправо унитарне БиХ – рекао је Додик.

Он је навео да од побједе Џоа Бајдена на предсједничким изборима у САД и оглашавања „збора дервиша“ из времена кад су се проблеми рјешавали бомбардовањем Срба, хор заговорника „преузимања одговорности“ за БиХ од стране тзв. „међународне заједнице“ /западних земаља/ за неколико октава је појачао своје запјевање.

– Пробудили су и високог представника Валентина Инцка, па је и он похрлио да оправда своју, такође високу, плату, пријетећи конкретним посљедицама Скупштини Републике Српске ако се не повинује неким његовим понижавајућим налозима, подгревајући причу о доношењу закона о криминализацији порицања како кажу „геноцида у Сребреници“ и најављујући „трећу фазу“, наравно робуснију, спровођења Дејтонског споразума – нагласио је Додик.

Архива