Додик: Или поштовати Дејтон или у миру „подебљати“ границе између Српске и ФБиХ

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је сада право вријеме за договор између народа у БиХ о томе да ли ће поштовати Дејтон или ће у миру подебљати границе између Републике Српске и Федерације БиХ.

– Нама не треба високи представник за договор, јер он нема животни мандат у БиХ. Требају нам Хрвати и Бошњаци са којима треба да постигнемо кључни договор. Ако не желе договор онда треба да нас пусте да самостално уређујемо Републику Српску. У миру са собом и комшијама – истакао је Додик у обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је оцијенио да је дошло вријеме да БиХ крене напријед без високог представника и ОХР-а, подсјетивши да је то одавно став Републике Српске као једне од пет страна-потписница, али индиректно и других страна који се не исказује јасно, али се може наслутити из негодовања на поједине потезе ОХР-а.

Додик је рекао да за останак ОХР-а не постоји ни став тзв. „Републике БиХ“, јер таква творевина више не постоји, укинута је Дејтонским споразумом.

– Не постоји јединствена подршка опстанку ОХР-а ни у Федерацији БиХ, јер су се и легитимни представници хрватског народа више пута залагали за престанак. Само је бошњачка политичка структура упорна у захтјевима за наставак превазиђеног међународног протектората који никоме није ништа добро ни корисно донио. Није ни одржавао мир, јер су то чиниле међународне војне снаге – прво ИФОР, па СФОР, а сада мисија Алтеа Европске уније – нагласио је Додик.

Он је констатовао да је високи представник својим потезима изазивао нестабилност, а наметањима закона и одузимањем надлежности ентитетима, заправо Републици Српској, доводио до додатне нестабилности и нерационалности у обављању пренесених/отетих надлежности него у вријеме када су их остваривали ентитети.

– Стварање Оружаних снага је примјер повећања трошкова. Све то је довело и до додатне нефункционалности БиХ као државне заједнице. Зато је нетачна тврдња која се уселила у јавни дискурс да је БиХ нефункционална због Дејтонског споразума. То апсолутно није тачно. Она је нефункционална због тога што Дејтонски споразум није проведен онако како је написан и што су високи представници чинили све да БиХ преко бошњачке компоненте остане у стању зависности од политичког утицаја споља. Умјесто да разговарамо о корацима које треба предузети на европском путу, ми 26 година од завршетка рата разговарамо можемо ли живјети без протектора. Да није ствар овако озбиљна била би комична, али мени се чини да је на овој теми простор за смијех нестао у протеклих 26 година. Жао ми је што морам да кажем да ми бошњачки дио ФБиХ дјелује као обољели од стокхолмског синдрома, јер чиме и како објаснити потребу да поред легално изабраних представника имаш тутора над собом, кога си заволио више од својих представника – нагласио је Додик.

Он је навео да у БиХ нема етничког насиља, те да су врло ријетки испади на националној или вјерској основи.

– Овдје годинама влада мир, што је одлична чињеница за све народе. Нема разлога да тако и не остане. Не зато што би међународне војне снаге угушиле било какав покушај нарушавања мира, већ зато што је свијест и Срба и Хрвата и Бошњака на том нивоу да никоме рат није опција. Желим да вјерујем да је тако. С обзиром да живимо у миру сматрам да је ово право вријеме за договор. Али не договор са ЕУ, Русијом или САД, већ договор између народа у БиХ. Какву БиХ ми желимо, да ли је могућа икаква? Хоћемо ли да се договоримо – хоћемо ли поштовати Дејтон или ћемо у миру ‘подебљати’ границе између Републике Српске и Федерације БиХ, јер смо се већ разграничили у Дејтону, и наставити уређивати властито двориште. Знам само да овако, како се 26 година мрцваримо, више нема смисла и више не може – закључио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Архива