Додик и владика Јефрем у манастиру Милошевац

13.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је, заједно са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом, започео посјету манастиру Милошевац у Чиркин Пољу код Приједора.

У посјети манастиру су и министарка финансија Републике Српске Зора Видовић и градоначелник Приједора Далибор Павловић.Фото: РТРС

Манастир Милошевац, који је посвећен Покрову Пресвете Богородице, налази се у насељу Чиркин Поље, поред рјечице Милошевице, на локалитету Црквине.Фото: РТРС

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Манастир Милошевац је страдао као и остали манастири на овом подручју током аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Његова обнова и изградња почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље манастира.

Године 2019. године манастир је посјетио и блаженопочивавши патријарх Иринеј.

Архива