Додик: Грчки и српски народ дијеле нераскидиви симбол духовне повезаности

25.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је предсједници Грчке Катерини Сакеларопулу и братском грчком народу најискрене честитке поводом обиљежавања великог датума – 200 година од херојског устанка грчког народа за слободу након вишевјековне турске тираније.

– Данашњи дан прилика је да се присјетимо славне, слободарске традиције грчког народа, али и неких заједничких тренутака из наше историје. Грчки и српски народ дијеле нераскидиви симбол духовне повезаности уткан у нашој вјековној жељи и борби за слободом – истакао је Додик.

Он је подсјетио да је не тако давно грчки народ на Крфу био свједок многобројних страдања српских војника, који су тамо скончали након голготе и борбе за племенити идеал слободе, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Захвалан сам Вашој земљи и становницима Крфа, као и другим грчким мјестима, што са великим достојанством и пијатетом чувате сјећање на наше претке. Данашњи празник прославља се у веома тешким околностима за цијели свијет и надам се да ће се Ваша земља са успјехом превазићи ова изазовна времена и да ћете што прије кренути путем опоравка – нагласио је Додик.

Грчка данас слави Национални дан у знак сјећања на 25. март 1821. године када је почела борба за независност Грчке од Османског царства. Грчку су велике силе као независну државу признале 1830. године.

Архива