Додик: Црна Гора не може бити слободна ако се негира постојање Срба

11.03.2021 Актуелно

Црна Гора не може бити слободна ако се негира постојање 30 одсто Срба, рекао је српски чкан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и поручио да ће се супротставити свима који угрожавају права Срба у Црној Гори.

Додик је упитао како у Црној Гори не може Србин бити предсједник Скупштине или градоначелник Подгорице, а у Републици Српској високи функционер СНСД-а Игор Радојичић је у три мандата био предсједник Скупштине и у једном мандату градоначелник Бањалуке.

Он је истакао да је подржавао литије у Црној Гори и борбу Српске православне цркве и српског народа за одбрану светиња од тада изгласаног закона.

– Данас снажно подржавам коалицију „За будућност Никшића“ и позивам људе да подрже ту коалицију, јер је то најбоља понуда за изборе 14. марта и гарант за добре везе Црне Горе и Републике Српске и Србије. Позивам их да гласају за коалицију „За будућност Никшића“ – изјавио је Додик за Прву ТВ у Црној Гори.

Додик је навео да са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем није имао никакав посао.

– Ђукановић је одбио мој приједлог да направимо специјалне везе са Републиком Српском, Ђукановић то није желио, да не би вријеђао Сарајево – рекао је Додик, присјећајући се првог значајнијег политичког мимоилажења са Ђукановићем.

Коментаришући црногорско признавање самопроглашеног Косова, он је оцијенио да је у најмању руку и политички безобразно признати Косово када се српски народ бори за територијални интегритет Србије и одбрану Космета.

– Ја никада нисам тражио његову /Ђукановићеву/ подршку. Задњих 10 година покушавао је да од Срба прави Црногорце. Његова политика је опасна за добре односе Срба и Црногораца. Ближи су му Бошњаци, Хрвати, Албанци – оцијенио је Додик.

Он је поручио свакој власти у Црној Гори да не може елиминисати трећину популације Срба, истичући да је то политички безобразно и некоректно, што је покушао Ђукановић.

– Ђукановић ће бити неважан, чим не буде важан Западу да спроводи његове интересе. Имам право да кажем да су Ђукановићеви људи из државне безбједности у Требињу роварили и рушили моју политику – рекао је Додик и поновио да и због тога подржава коалицију „За Будућност Никшића“ на изборима у недјељу.

Додик је оптужио Ђукановића да је учествовао у повезаности тајних служби Црне Горе и БиХ да прате њега, руководство Републике Српске и предсједника Србије Александра Вучића „и имају интензивне састанке и сусрете, а једном су били у Требињу“.

– Њихова главна тема је спречавање руског интереса на Балкану. Они да спријече руски утицај на Балкану. Тражим да не роваре по Републици Српској, ја не роварим – нагласио је Додик.

Он је рекао да се Ђукановић сам срушио када је ударио на СПЦ, а „једном се спасио на наводом државном удару /2016. године/“.

– Срби у Црној Гори су народ и тражим њихова права и њихов статус у Црној Гори. Ја Црногорце у Републици Српској доживљавам као наше, а не као непријатеље – рекао је Додик и додао да 10 до 15 година није у контакту са Ђукановићем.

Он је рекао да је, док су биле литије у Црној Гори, одбио да Ђукановић дође у Сарајево, додајући да „човјек који руши Србе у Црној Гори неће доћи у БиХ и није дошао“.

Додик је рекао да Срби „немају разлога да било шта поштују код Ђукановића, јер је он непријатељ Срба у Црној Гори“.

– Дан жалости је био у Сарајеву када је Ђукановић изгубио у Црној Гори. Однос Црне Горе, Србије и Републике Српске мора бити најбољи, а што је тај однос лош то је урадио Мило Ђукановић – истакао је Додик.

Говорећи о злочинима у БиХ, Додик је подсјетио да је Ђукановић „подржавао причу у Сребреници“ и упитао зашто Ђукановић „није причао 2000. године да је био геноцид“.

– Не признајем те конвертите – нагласио је Додик.

Он је навео да тамо гдје постоји српски народ, тамо и Србија има свој државни интерес.

– Морамо штитити и Србе у Црној Гори и то је државни интерес Србије. Срби су били у заблуди да велики свијет доноси добра рјешења. Интеграција је највећи степен заштите Срба – истакао је Додик.

Он је поручио да и у Црној Гори Срби имају право на српски језик, школе, историју.

Појашњавајући ситуацију када је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић честитао Дан Републике Српске, 9. јануар, Додик је навео да је „он /Кривокапић/ рекао предсједници Српске /Жељки Цвијановић/ да може јавно да то саопшти и користи и она је то урадила“.

– Јадно је да мора да ћути /премијер Црне Горе Здравко Кривокапић/ витешки Црногорац јер су му дали кредит 750 милиона – оцијенио је Додик, критикујући Кривокапића што је и он признао самопроглашено Косово и честитао им дан самопроглашене државности.

– Позивамо Кривокапића да посјети Бањалуку, позваће га и предсједница и премијер да дође. Шта је то проблем? Хоћемо да имамо најбоље односе са Црном Гором, али хоћемо да српски народ буде слободан и има своје мјесто и мора да партиципира у власти – рекао је Додик.

Додик је критиковао политичко дјеловање црногорског бизнисмена Миодрага Даке Давидовића, наводећи да га познаје, али да са њим не одржава контакте.

– Са Давидовићем се знам, али не одржавам контакте. Сматрам да је погријешио што не подржава српске партије Црне Горе, Андрију Мандића и Милана Кнежевића који су преживјели тортуру коју би мало ко издржао. Требало је да подржи коалицију „За будућност Никшића“, али то није урадио и тиме Давидовић цијепа српски национални интерес у Црној Гори и то није добро – рекао је Додик.

Он је подсјетио да у Црној Гори није био више од 10 година, осим на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија, те да исто тако није био ни на некој црногорској телевизији.

Архива