Додик: Брига и сарадња са особама са Дауновим синдромом мора да буде свакодневна

21.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је надлежна министарства да у најкраћем року направе план и омогуће запошљавање особа с Дауновим синдромом, као и свих других особа с интелектуалним потешкоћама, а у складу с њиховим могућностима и спремношћу да обављају посао који могу.

– Такође, очекујем да у вријеме пандемије вируса корона надлежни поведу већу бригу и буду у сталном контакту с родитељима. Међународни дан особа са Дауновим синдромом – 21. март, не смије бити једини дан кад се сви сјетимо особа с Дауновим синдромом. Брига и сарадња потребни су сваког дана у години – поручио је Додик.

Поводом Међународног дана особа са Дауновим синдромом, Додик је изјавио Срни да годинама сарађује с представницима удружења и родитељима дјеце која имају Даунов синдром.

– Упознат сам о њиховој свакодневној борби и увијек сам настојао да урадимо што више како бисмо им обезбиједили живот достојан човјека. Остварили смо резултате у формалним оквирима и пружили суштинску подршку, али још много тога може и мора да буде урађено и зато позивам надлежна министарства да се укључе и помогну особама с Дауновим синдромом и свим другим са интелектуалним тешкоћама – истакао је Додик.

Међународни дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006.године, а 21. март симболично је изабран јер је у основи те болести присутност три хромозома умјесто два на 21 хромозомском пару.

Архива