Додик: Браним дејтонску, а рушим антидејтонску БиХ

11.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да брани дејтонску БиХ, а ову антидејтонску руши, те да је неуспјешан покушај да кроз БиХ наметну мајоризацију Срба.

– Искористићу сваки начин који се укаже да срушим антидејтонску БиХ. Нас онемогућавају да се развијамо демократски, економски и узели су нам сва права – рекао је Додик за Прву ТВ у Црној Гори.

Додик је рекао да не разумије дух Дејтона, али да зна шта је Дејтонски споразум и да њега поштује.

Он је оцијенио да је БиХ неодржива и пропала земља, те пројекат међународног фактора, као и да је међународни представник у БиХ „највећи блеф међународне заједнице“.

– Када год дође неки страни амбасадор понавља се иста прича да се мајоризују Срби и Хрвати, а да се све централизује. Срби за то немају разлога, Република Српска има своју линију, границу према другом ентитету и мислим да ће та граница бити међународна – рекао је Додик.

Додик је истакао да Срби, као конститутиван народ у БиХ, имају право на самоопредјељење.

– Референдум је реалан и никада не смијемо остати без те реалности, али морамо бити озбиљни људи. Морамо имати историјско стрпљење. Када би расписали референдум за самосталном Републиком Српском повезаном са Србијом и државном заједницом са Србијом, али не да у тој интеграцији изгубимо Српску нама не треба међународно признање, јер је Србија независна држава – рекао је Додик.

Оцијенивши да је историја БиХ трагична, Додик је указао да Срби, Хрвати и муслимани никада у историји нису били на истој страни, него увјек супротно.

– Покушати да кроз БиХ наметну мајоризацију Срба је неуспјешан. Прије ће се Европа распасти, него што ће БиХ ући у ЕУ – поручио је Додик.

Он је нагласио да је највећи национални интерес Србије – Република Српска у којој живи милион и по Срба, као и да Косово буде интегрисао у састав Србије.

Одговарајући на питање о српском свијету, Додик је рекао да је интеграција највећи степен заштите Срба.

– Драго ми је што је Србија утврдила да је њен приоритет Република Српска и да брани Републику Српску. Тамо гдје постоји српски народ тамо и Србија има свој државни интерес. Морамо штитити и Србе у Црној Гори и то је државни интерес Србије – рекао је Додик.

Додик је поручио да Срби у БиХ неће дозволити да БиХ уђе у НАТО.

– То је завршено. НАТО је бомбардовао Србе осиромашеним уранијум и страшно је гледати у болницама дјецу која су обољела од посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом – рекао је Додик.

Додик је рекао да су све покушали да га сруше, али да га је народ поново изабрао, а да његов противкандидат Младен Иванић има контакте са британским службама.

– Вјерујем у идентитет српског народа и борим се за његову вјеру, језик, писмо, славу – рекао је Додик.

Архива