Додик: БиХ са Турском има највећи број потписаних споразума

25.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ и Турска имају највећи број међусобно потписаних споразума, који регулишу готово све области.

Он је истакао да је потребно унаприједити сарадњу у области пољопривреде, посебно у области заштите шума, у чему Турска има значајна искуства.

– БиХ има све већи проблем око заштите шума, имајући у виду да се на прави начин не предузимају мјере које требају да омогуће ту заштиту, искуства Турске и њихове специјалне организације у том погледу сигурно могу да помогну – рекао је Додик за турску државну телевизију, током недавне посјете чланова Предсједништва БиХ Турској.

Он је истакао да су ту и област образовања, спорта, здравства, банкарства и свега онога што пружа добар оквир да привредна и еконосмка сарадња БиХ и Турске буде далеко већа него што је данас.

Говорећи о односима унутар БиХ, Додик је рекао да се залаже за БиХ без међународног присуства у виду виског представника и БиХ која поштује Дејтонски споразум односно слово Дејтонског споразума, те без аранжмана које су направили високи представници, намећући уставе и креирајући неколико стотина закона.

Додик је нагласио да високи представници нису донијели ништа добро самој БиХ и никоме у оквиру БиХ.

– БиХ је једна земља која је заробљена разним стварима, између осталог и високим предтавником и међународном заједницом са запада која жели да од БиХ прави експеримент и да у томе експерименту не уважава реалност. То су ствари које су наравно потребне да ријешимо ми у БиХ – рекао је Додик.

Додик је истакао да се залаже за договор између Бошњака, Срба и Хрвата који је неопходан да би БиХ била стабилна.

– Уколико тај договор није могућ, онда наравно шта друго преостаје него да користећи одређена права, народи могу, као једну од алтернатива, и да се подијеле, односно разиђу и да живе у миру. Мир је примарна ријеч и најважнија ријеч на Балкану – рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ живи у миру, што је веома важно, да народи треба да се договарају, а да би разлаз био само једна од могућности која би дошла на крају свих неискориштених могућности. „Ми никакву акцију не покрећемо, нити се та акција води, али се размишља и о тим крајњим могућностима уколико се не дође до аранжмана који омогућава да БиХ буде земља на задовољство свих народа који живе у њој“, рекао је Додик.

Он је рекао да је познато да је данас у ФБиХ веома изражен сукоб између бошњачке и хрватске политичке елите, да Влада ФБиХ није формирана након избора ни након двије године и више. „То апсолутно говори о томе да постоје одређене ствари које требају бити ријешене и није довољно ослонити се на међународни интервенционизам, како то најчешће чине Бошњаци, и чекати да они поравнају ствари. Наравно то се неће десити и ја позивам на договор, ако договора не буде, онда шта друго преостаје“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да сматра да три народа у БиХ могу да живе у миру, да уважавају једни друге, да се једни другима не мијешају у политичке послове, ресурсе, и да размјењују као добре комшије, добри партнери све добре, не само пословне ствари, него сва добра искуства, кроз области образовања, културе спорта и свега другог.

– Могуће је. Овдје се ради само о томе да нико не жели никога да има изнад. Дакле, морамо бити у потпуности равноправни, а онда створити и околности да се може на миран начин живјети – рекао је Додик.

Он је истакао да народ у Републици Српској жели да види Српску као јаку аутономију у БиХ, без мијешања високих представника, али и без сталних атака бошњачке политичке елите на саму Републику Српску.

– У таквој БиХ ми бисмо могли да живимо, али у БиХ у којој се стално оспорва постојање Републике Српске, оспорава њен дигнитет, у коме се стално покушава одузети надлежности, и тако даље постаје већ проблематично одржати вољу да се у њој остане – рекао је Додик.

Он је додао да зато постоје отворене све могућности.

– Али ја позивам поново и то сам рекао и на Народној скупштини, на договор Боњшњака, Срба и Хрвата без учешћа високог предтавника. Наравно мора да постоји неки елемент међународног присуства, али он не може да буде и одлучујући. У том погледу ако направимо једну такву атмосферу, договор између сва три народа у БиХ је могућ – рекао је Додик.

Он је додао да и Хрвати морају да имају осјећај да је БиХ и за њихово добробит.

– Ми не желимно нико да буде неслободан у БиХ, ми желимо у БиХ земљу слободе за све и права народа како је и предвиђено по уставу. Оно за што се ја залажем јесте уставна конфигурација БиХ и ништа више. Ако те уставне конфигурације нема онда наравно шта би друго могли – рекао је Додик.

На питање шта је мислио када је рекао да су Бошњаци помало несрећан народ, Додик је рекао да Бошњаци немају ваљану и адекватну политичку елиту, али да је бошњачки народ добар народ.

– Рекао сам да су помало несретни јер немају адекватне политичке елите које могу да праве и дугорочне интересе Бошњачког народа, него га држи на неким стереотипима који не могу да функционишу и који троше енергију народа и не може да се окупи око једне ваљане идеје која може да пружи и добру сарадњу и са Србима и Хрватима, без обзира на тешку историју, која је ужасно тешка – рекао је Додик.

Додик је додао да ниједан од ова три народа никада није био ни на једној историјској страни заједно, увијек на различитим странама, али да се све то може превазићи уважавањем и подршком идентитету свих.

Архива