Додик: БиХ је потребан миран разлаз, без високог представника

30.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да БиХ међународни интервенционизам ништа није дао, те да је овој земљи потребан миран разлаз и нови договор, без високог представника.

Одговарајући на питање новинара у вези са предстојећим измјенама Изборног закона у БиХ и његовом најавом да ће предложити да предсједник Републике Српске по аутоматизму буде и члан Предсједништва БиХ, Додик је рекао да би то могао бити и званичан приједлог ако са другим политичким партнерима буде постигнут консензус.

– Вама и вашој машти препустио бих да мало анализирате разлоге за и против, а вјерујем да би са нама заједно нашли разлоге да је то само позиција јачања Републике Српске – рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је појаснио да би предсједник Републике у том случају неминовно био надлежан и за све оне који су у заједничким институцијама и могао би да са становишта својих обавеза направи најбољу могућу координацију између структура у Републици Српској и на нивоу БиХ.

– Иначе, ми смо незадовољни БиХ и већ смо у фази чекања да се она распадне и, наравно, мислимо да то треба да се деси на миран начин – рекао је Додик, који сматра да међународни интервенционизам БиХ ништа није дао, већ је само закључао проблеме, јер ништа од онога што су урадили странци не функционише.

Сада, додао је, покушавају да наметну ревизију Закона о јавним набавкама и Закона о високом судском и тужилачком савјету, које су донијели на силу, што показује да то није било ни легитимно ни добро, чим га тако брзо мијењају.

– Они сада траже од нас да ми дамо неку нову причу о легитимности тих закона и кршењу Устава прије свега – навео је Додик, којем, како је појаснио, нема ништа мучније него када чује западњаке да позивају на поштивање правне државе и права.

– Увијек их упозоравам да сам алергичан на ту њихову причу о владавини права, јер су они направили атмосферу типичне невладавине права. Ако се не поштује најважнији акт у земљи, а то је Устав, онда не можемо причати о владавини права – рекао је Додик и додао да су они охрабривали и давали подршку високом представнику, за којег је рекао да је највећи криминалац на овим просторима од кад овдје постоје право и правна држава.

Додик је нагласио да је изборно законодавство у надлежности ентитета, те подсјетио да је још на првим изборима у БиХ ОЕБС то пренио без икакве сагласности на ниво БиХ и наметнуо изборна правила да се избори врше на нивоу земље, мада је требало да се изборни процес одвија у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Према његовим ријечима, о промјенама у овој земљи могу одлучивати само Република Српска и ФБиХ као ентитети и нико више, никакав високи представник, те је управо због тога БиХ доведена пред колапс.

– Предлажем миран разлаз и нови договор у БиХ, без икаквог новог високог представника који треба да дође са сновима пропалим 100 пута до сада, а нама су предочени прије 20, 30 година како треба да се направи мултиетничка држава – рекао је Додик и додао како је и канцеларка земље из које се помиње да би могао да буде нови високи представник прије неколико година рекла да је концепт мултиетничности мртав.

Зато је важно, истакао је, што је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку да високи представник не треба већ да треба да буде укинут.

Додик је подсјетио да је једним закључком Народне скупштине покренута иницијатива за мирним разлазом у БиХ, што треба да буде од користи свима, јер може да омогући бољи живот и Бошњацима и Хрватима и Србима.

– Нико неће правити „кинеске зидове“. Ми имамо план и концепт како би то изгледало – слобода проласка, повезивање, можда чак и неке заједничке функције за прелазни период, као што је питање монетарне политике или спољне политике – додао је Додик.

Додик је поновио критике на понашање и подвале које готово свакодневно чини министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, што је могуће зато што је претходна гарнитура Срба у заједничким институцијама дозволила да се свашта дешава па тако сада у колегијуму овог министарства од шест људи нема ниједног Србина.

Он је констатовао да Република Српска сада не одлучује о постављењу нижих дипломатско-конзуларних службеника, јер је то раније дато бившем министру иностраних послова Игору Црнатку, а сада то Турковићева вјешто користи против интереса Републике Српске.

– У суштини, ми немамо никакве користи од било које приче везано за БиХ. Ми смо заустављени у развоју и били би три пута успјешнија заједница да нисмо у БиХ. Ово је нама јарам. Ово је нешто што угрожава нашу слободу живљења, јер БиХ није наша слобода и није оквир за нашу слободу – закључио је Додик.

Архива