Цвијановић: За даље јачање сарадње Српске и Србије

17.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем разговарала о јачању сарадње која је у претходном периоду била одлична.

Након састанка у Источном Сарајеву, Цвијановић је изјавила новинарима да постоји стратешка заинтересованост за сарадњу у области инфрастуктуре, енергетике, здравства, школства и спорта.

Изразивши опредјељење да сарадња Републике Српске и Србије буде настављена, Цвијановићева је истакла да је од стратешког интереса реализација неколико великих пројеката, од којих је један наставак изградње ауто-пута од Добоја, преко Вукосавља и Бијељине до Раче.

– Једна од важнијих тема јесте коначан завршетак активности када је у питању мост `Братољуб` који је Србија изградила прије неколико година, Република Српска је изградила приступне саобраћајнице, а остала је обавеза нивоа БиХ када је у питању заједнички гранични прелаз – рекла је Цвијановић.

Додала је да би, према садашњим информацијама, током ове године требало да буду завршене активности у вези са граничним прелазом на мосту „Братољуб“ код Братунца.

– То нас јако радује јер ће значити бољу комуникацију за наше грађане и привреднике – рекла је Цвијановић, подсјећајући да се у пројект изградње моста код Братунца ушло на захтјев привредника из тог дијела Републике Српске.

Цвијановић је као један од великих стратешких пројеката навела и планирану изградњу аеродрома у Требињу, у чију изградњу Србија намјерава да уложи готово 100 милиона евра.

– То је пројекат који ће значити много за сав наш народ који живи у том дијелу Републике Српске, али и свакако комуникацијски у регионалном контексту – истакла је предсједница Српске.

Она је рекла да су почете одређене активности у вези са изградњом енергетских објеката у горњем току Дрине, за које је рекла да ће бити од значаја у енергетском, привредном и животном смислу за грађане Србије и Српске.

– Радује ме добра комуникација између наших установа образовања и школства, која иде узлазном линијом – навела је Цвијановић.Жељка Цвијановић и Никола Селаковић (Фото: РТРС)

Предсједница Српске изразила је посебну захвалност Србији што је својим донацијама у претходним годинама оставила траг у свакој општини Републике Српске, а нарочито за помоћ у прошлој и овој години, у вријеме кризе изазване вирусом корона.

– У наредном периоду гледаћемо како остваривати све оно што је добро од заједничких пројеката за све наше грађане – поручила је Цвијановић.

Она је посебно захвалила Селаковићу за избалансиран однос према свима који живе у БиХ и њиховим потребама, истичући да његово добро познавање прилика у БиХ и Републици Српској може да допринесе јачању односа земаља у региону.

Архива