Цвијановић: Вучковац био поштован сенатор, угледан љекар и патриота

27.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је саучешће породици Милутина Вучковца, наводећи да ће остати упамћен као поштован сенатор и угледни љекар, али и велики човјек и патриота који је као бивши логораш свједочио о звјерствима у логорима НДХ.

– Искрено сам ожалошћена вијешћу о смрти сенатора Републике Српске, доктора Милутина Вучковца. Тужна вијест о његовој смрти није потресла само вас, чланове његове породице, већ и све његове пријатеље и познанике, као и чланове Удружења логораша Другог свјетског рата града Бањалука – навела је Цвијановић у телеграму саучешћа.

Цвијановић је у име грађана Републике Српске и у своје име упутила породици Милутина Вучковца изразе најдубљег саучешћа, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Примаријус доктор Милутин Вучковац преминуо је у Бањалуци у 87. години.

Вучковац је био члан Градског удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке.

Он је 1942. године заробљен и са породицом одведен у логор Стара Градишка, одакле је пребачен у логор Млака-Јабланац и на крају у Јасеновац.

Из Јасеновца је, растављен од мајке и са осталом дјецом, одведен у логор Сисак, затим пребачен у Загреб, а потом у Јастребарско.

Као седмогодишње дијете проживио је тортуру и голготу у логорима у Независној Држави Хрватској.

Архива