Цвијановић посјетила УКЦ Српске: Подршка здравственом сектору

31.03.2021 Актуелно

Терет борбе са вирусом корона на леђима је здравствених радника, који су се током протекле године успјели организовати, али и реорганизовати како би најуспјешније одговорили задатку, рекла је предсједница Републике Жељка Цвијановић при посјети Универзитетском клиничком центру.

Зато ће, поручила је, институције Српске увијек бити уз здравствени сектор.

Много пута сам била у Универзитетско-клиничком центру Српске и то је мали допринос подршке здравственим радницима који се свакодневно боре са пошасти званом вирус корона, али и са другим болестима које погађају наше становништво, каже предсједница Републике.

– Докле год имамо потребу ове врсте неће недостајати новца зато што знамо да је то важно и за наше пацијенте и за наше здравствене раднике. То је коначно, важно и за наше опште јавно здравље и да ми морамо о томе водити рачуна – додала је она.

Љекари специјалисти УКЦ-а едуковаће наредних дана и своје колеге на примарном нивоу о новинама у терапији ковида. Највећа здравствена установа Српске има резервне планове у случају повећања броја обољелих.

– Да ни један пацијент у Српској не остане без болесничког кревета, без медицинске сестре, без љекара. Сматрам да ми то можемо и да урадимо. Али, апелујем и на становништво да поштују све прописане мјере. Да смање прилив пацијенета у здравствене установе. у УКЦ Српске стиже додатних 100 кревета које ћемо расподијелити у Централном медицинком блоку, гдје су два пацијента да има мјеста и за трећег – рекао је Владо Ђајић генерални директор УКЦ Републике Српске

Да ли ће се ублажавати или пооштравати епидемиолошке мјере зависи од развијања ситуације.Фото: РТРС

– То није воља, или не знам какав хир било кога. То су врло тешке одлуке у којима сам и ја учествовала. Морам рећи, да су то можда биле најсложеније ствари којима смо се бавили јер смо знали да на одређени наћин закључавате друштво које мора да живи, производи, функционише и мора да се развија – додала је Цвијановић.

Битно је да Српска има главно оружје у борби са вирусом корона- вакцину. Почела је све масовнија имунизација.

Фото: РТРС

– Свакако ћу се вакцинисати и то ћу учинити наредних дана. Изабраћу вакцину коју ми препоруче медицински радници – истакла је предсједница Српске.

У УКЦ-у се не лијече само пацијенти од ковида. И друге болести односе живот. Један од приоритета је отворити кардиохирургију, а Српска је показала способност за опремање оваквог објекта.Фото: РТРС

– То је велики искорак за здравствени систем Републике Српске, јер су до сада пацијенти из Српске упућивани на лијечење у друге центре, а услови у УКЦ су изузетни – навео је директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Александар Реџек.

И у овим тешким временима доказ да је могуће развијати капацитете УКЦ-а је податак да су створени услови за расписивање тендера за формирање банке хуманог млијека, која је покренута хуманитарном акцијом предсједнице Српске С љубављу храбрим срцима.

Архива