Цвијановић: Опозициони редови празни кад год се говори о важним националним темама

10.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да су високи представници у БиХ константно излазили из оквира мандата који је јасно прописан и постали полуга у рукама одређених политика у оквиру БиХ, те настројени против Дејтонског мировног споразума и Српске коју су настојали да развласте.

– Док год постоји високи представник у БиХ има и простора да се њиме бавимо, посебно са аспекта нове чињенице, бар како је најављено, именовања још једног високог представника мимо процедуре – рекла је Цвијановић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да је веома важно да Народна скупштина заузима став и доноси закључке о свим важним питањима, па и о високом представнику.

– Очито је да нисмо сагласни о приступу, што се манифестује чињеницом да у Народној скупштини имамо скоро празне опозиционе посланичке клупе. То није први пут, јер имају игнорантски однос када се бавимо важним питањима за Републику Српску – референдумом и Даном Републике, НАТО путем, Уставним судом БиХ, што говори о свему – додала је Цвијановић.

Она је нагласила да су високи представници узурпирали овлашћења и доносили много неправдених одлука.

– Питање ОХР-а јесте судбоносно, поготово што наноси штету. Много година уназад је штетан за интересе Републике Српске. Високи представник је остао овдје да заврши посао, а да ли ће то урадити зависи од нас. Мислим да га неће завршити зато што вјерјем у народ и институцију Српске – додала је Цвијановић.

Према њеним ријечима, посао високог представника односи се на ремоделирање унутрашње организације БиХ.

– Прича да је реторика задржала високог представника у БиХ не пије воде. Такође, прича Бранислава Бореновић /лидер ПДП-а/ да је неки Грејем Деј, који је био у ОХР-у, почео да ради у институцијама Српске. Није само он, него неколико њих је прешло да ради код нас јер су препознали шта ради ОХР и које су системске грешке у непоштовању међународног права – рекла је Цвијановић.

Она је навела да дубоко вјерује да је високи представник сметња развоју БиХ.

– Живимо у земљи у којој ниједан процес није завршен, нити ће бити. Зато знам да треба да јачамо Републику Српску. Не желим да изиграм интересе народа, а услови за затварање ОХР-а пет плус два су сачињени да нам се узму шуме, воде и све живо. Хоћу да се боримо за своје интересе, а не да климамо главом – рекла је Цвијановић.

Већина посланика опозиције напустила је сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Архива