Цвијановић: Опозиционари покушали да злоупотријебе муку угоститеља

23.03.2021 Актуелно

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да су се на јучерашњем протесту угоститељских радника у Српској појавили поједини опозиционари, покушавајући да то окупљање људи који имају своју муку непримјерено злоупотријебе и искористе у политичке сврхe.

Цвијановић је рекла да власти Српске брину о угоститељском и сваком другом привредном сектору, али да јој је појава опозиционара на одређен начин била жалосна, с обзиром на то да угоститељи, којима је забрањен рад због погоршања епидемиолошке ситуације, имају своју муку.

– А онда дође неко ко им злоупотријеби цијели тај догађај и да му неку другу конотацију, умјесто да сви сједнемо и да се боље разумијемо у циљу рјешавања проблема. Можемо то само ако разговарамо – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је на конференцији за новинаре након састанка са представницима Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хорека“ и Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори Српске нагласила да Српска показује велику бригу за комплетну привреду и све секторе угрожене пандемијом вируса корона.

– Циљ је да тражимо рјешења, да сви то заједно преживимо и извршавамо из буџета своје обавезе према свим буџетским корисницима – навела је Цвијановић и поновила да је захвална људима из угоститељског и других сектора који су данас дошли да заједно са властима Српске рјешавају своје проблеме.

Предсједница Српске је рекла да су политичари који су се јуче појавили на протестном скупу испред Палате Републике умањили значај јучерашњих захтјева угоститеља којима је недавно забрањен рад у складу са мјерама које је донио Републички штаб за ванредне ситуације.

– Умањили су значај и муке сваког радника у том сектору који иде ту да заради плату. Јесам политичар, али просто постоје ситуације које нису за злоупотребу, поготово када у погоршаној епидемиолошкој ситуацију медицинске сестре шаљу свима вапај и апелују на придржавање мјера – рекла је Цвијановић.

Она је на том плану подсјетила да су медицијски радници толико заузети послом због погоршања ситуације у вези са вирусом да не могу бити са својом породицом и дјецом.

– И они треба да слушају некога што је незадовољан јер је уведена нека мјера и људе који ће злоупотријебити некога ко тражи нека своја права и рјешење свог проблема. Ја поштујем људе који траже рјешења својих проблема и свако ко тражи комуникацију са институцијама имао је и имаће широм отворена врата – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да овакве ствари у којима људи траже рјешења својих проблема не треба обезвређивати тиме што ће неки политичар доћи на одређени скуп и направити неки видео-клип који ће објавити на друштвеним мрежама и правити од тога причу.

– Онога који то ради брига да ли послодавац има пара за плате, да ли ће репрограмирати своје обавезе и слично. Брига га и да ли ће неки радник имати уплаћене порезе и доприносе, добити плату или ће га неко отпустити… Нисам за злоупотребу тешких ситуација за било какву политичку промоцију – рекла је Цвијановић.

Додала је да увијек треба градити партнерство када је тешко, па и између оних који су политички непријатељи.

– Оно јуче што су урадили поједини политичари било је апсолутно непримјерено – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је полиција на јучерашњем протестном окупљању радила професионално, те да је она у свакој земљи озбиљна формација и сила.

– Полиција има озбиљно прописан рад и придржава се онога што је прописано – рекла је Цвијановић и додала да власти Српске све раде да помогну здравственим радницима и да привреда што прије стане на ноге.

Архива