Цвијановић: Опозиција још једном показала кукавичлук

12.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да опозиција, сваки пут када се расправља о некој важној теми за Српску, напусти Народну скупштину и тиме показује свој политички кукавичлук.

Цвијановић је оцијенила да је посебна сједница Парламента Српске о раду високог представника била успјешна како по питању расправе тако и закључака који су донесени.

Она је нагласила да високи представници причају о људским правима, а онда постану највећи кршиоци људских права на планети, јер су остављали грађане без судске заштите, докумената, могућности да раде и зарађују за себе и своје породице.

– Жигосали су грађане на разне начине и извртали их руглу. То је та улога високог представника која је врло трауматична с обзиром на то да је била неправедна – рекла је Цвијановић за ЕуроБлиц.

Додала да је и било очекивано да опозиција напусти Скупштину.

– То по правилу раде сваки пут када је у питању нека важна тема за Српску, настојећи да се извуку из дидкусије и да не дају свој допринос важним питањима којима смо се и раније бавили – оцијенила је Цвијановић.

То је, како је нагласила, политички кукавичлук чиме показују шта заиста мисле о одређеној теми, те додала и да то не представља ништа ново, опозиција упорно бјежи од великих тема, јер просто не смију да дискутују и да дају свој допринос.

– Прилично је бесмислена изјава једног од опозиционара који каже „ви се бавите овим темама закашњело“. То није тачно, ми смо се много пута бавили овим темама, али је опозиција много пута побјегла од те теме. Просто су се сакрили, нису хтјели да буду видљиви како се не би замјерили међународном фактору – рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да су неки од опозиционара чак претрпјели и санкције високих представника, те им је било „понуђено да уђу у правну битку и да институције стану иза њих, али су одустали“.

На питање на кога конкретно мисли, односно да ли је ријеч о лидеру СДС Мирку Шаровићу, Цвијановићева је потврдила да говори управо о њему.

Коментаришући закључке који су донесени на посебној сједници Народне скупштине, између осталих и онај о формирању међународног правног тима који ће поднијети тужбе против досадашњих високих представника, Цвијановић је истакла да је сасвим природно што је Скупштина донијела један такав закључак.

– Република Српска треба да се правно брани од неправних аранжмана, мјера и акција које су долазиле од високих представника. Институцијама Српске и није баш остављено превише простора, осим наравно да заузимају политичке ставове, али исто тако да покушамо наћи и правну заштиту за одређене девијације које су се овдје дешавале – сматра Цвијановић.

Она је додала да су се од краја рата до сада дешавале бројне манипулације, у оквиру којих је била и улога високог представника, која је била манипулативна, јер је много пута изашао из свог мандата.

– Чињеница да имате једног неизабраног појединца, који је себи дао за право да доноси законе и намеће уставне амандмане, кажњава грађане, оставља их без заштите пред судом. То нигдје у међународном праву није наведено као његова могућност или обавеза – нагласила је Цвијановић.

Било је ситуација, напоменула је, да високи представник смјењује грађане, а није им оставио могућност да траже заштиту пред судом.

– Онда слушате високог представника и оне који бране ту позицију, а који нам говоре о правној држави. Причају о правној држави, а смијењени грађани нису могли наћи било какав правни лијек или правну заштиту да се одбране – закључила је Цвијановић.

Архива