Цвијановић: Циљ Додикове иницијативе – јачање позиције Српске

29.03.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је циљ иницијативе српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да у процесу измјена Изборног закона БиХ предложи да предсједник Српске по аутоматизму буде и члан Предсједништва БиХ јачање позиције Републике и спречавање игнорантског односа.

– То је једна од варијанти којом би се могло обезбиједити да оно што се ради, прича, планира, стратешки договара и реализује на простору Републике Српске нађе мјесто преко једног саговорника из Српске на нивоу институција БиХ, јер често долази до лутања у случају да имате одређену неједнакост између различитих гарнитура – рекла је Цвијановић у Лакташима.

Цвијановић је упозорила да се веома често не може обезбиједити та синхронизација става, што најбоље може да потври она, као некадашњи премијер, који је требало да има комуникацију на нивоу БиХ са људима из друге политичке гарнитуре, који су игнорисали институције Републике Српске.

– На тај начин би се спријечио било какав игнорантски однос. Дакле, Република Српска би била чврсто позиционирана у свом ставу. Наравно, то је само једна од варијанти – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је напоменула да се и прије десетак година ова идеја појављивала као једна од опција, да датира из времена када су се први пут водили преговори о томе како ријешити одлуке међународних судова, односно Европског суда за људска права у Стразбуру који је сугерисао одређене измјене изборног законодавства да би се отворио простор за кандидатуру свих грађана.

Још из тог времена, подсјетила је, покушава се наћи нека варијанта која би могла да на адекватан начин обезбиједи присуство Републике Српске и републичких институција када је ријеч о улози органа које су заједничког карактера, а налазе се на нивоу БиХ.

Она је напоменула да је било неколико варијанати о којима се размишљало, а везано је за измјене Изборног закона и Устава, те нагласила да те ствари захтијевају консензус свих и када он буде постојао онда ће се то и реализовати.

– Али, то нас у Републици Српској не спречава да трагамо за рјешењима која ће увијек на бољи и јачи начин позиционитари Српску и обезбиједити да оно што јесте став њених институција и грађана нађе своје мјесто, не само преко неких заједничких институција на нивоу БиХ, него и даље са свима онима који су саговорници Републике Српске – закључила је Цвијановић.

Архива