Ћосић: Имам већину од 16 одборника

17.03.2021 Актуелно

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас Срни да ће у Скупштини града имати већину од 16 одборника од 31 изабраног из шест скупштина општина у саставу градa.

Он је нагласио да ће скупштинску већину чинити одборници СНСД-а, Уједињене Српске, СП-а, СПС-а, Демоса, те самостални одборник који је мандат у Скупштини општине Соколац освојио као кандидат ДНС-а.

Ћосић је рекао да се нада да ће конститутивна сједница Скупштине града Источно Сарајево бити одржана између 10. и 15. априла.

Он је навео да је обавеза градоначелника да окупи скуштинску већину која ће подржати одлуке које предлаже на Скупштини града, те да се у складу са тим у политичким преговорима окренуо партнерима који су га подржали, а то су Демос, СПС, СП и Уједињена Српска.

– На тај начин смо формирали и скупштинску већину. Тренутно имамо 16 одборника у односу на 15 који се налазе у другом блоку гдје су СДС, ПДП и ДНС. Јасно је да је на Сокоцу велики број људи из ДНС-а подржао кандидата СНСД-а за начелника и мислим да је тај дио на неки начини опредијелио однос снага и на тај начин смо успјели да формирамо скупштинску већину у граду – истакао је Ћосић.

Он је навео да је његова обавеза да сарађује са свим политичким партијама и да има једнак однос према свим општинама у саставу града, те да ће разговарати са опозицијом, уважити и неке њихове захтјеве и заједно радити у корист становника града.

Ћосић каже да је разговарао о заказивању конститутивне сједнице са садашњим предсједником Скупштине града Источно Сарајево Мирославом Лучићем, који ће испоштовати законски рок од 30 дана од потврђивања мандата.

– Волио би да то буде што прије, али ћемо се договорити јер је Лучић у потпуности легалиста и мислим да ће заказатии сједницу у априлу – истакао је Ћосић и додао да ће прије констититутивне сједнице имати припремни састанак.

Он је напоменуо да би на конститутивној сједници требало да буде изабран предсједник и потпредсједник Скупштине, вршилац дужности секретара, те разријешени начелници одјељења и замјеник градоначелника и да ће, уколико буду све политички договорили, сигурно имати и именовања вршилаца дужности начелника одјељења и замјеника градоначелника.

Ћосић је подсјетио да је Централна изборна комисија БиХ 15. марта објавила да су потврђени мандати за 31 одборника у Скупштини града Источно Сарајево из шест градских општина.

Наводећи да се одборници у Скупштину града сада бирају посредно из скупштина општина, Ћосић је рекао да ће се трудити да се омогући измјена законске регулативе како би се одборници бирали на исти начин као и градоначелник и како би процес формирања власти у граду био заокружен и завршен исто кад и у скупштинама општина.

Он каже да је сметња што овај процес касни и на неки начин успорава рад саме Градске управе, додајући да су паралелно са тим трајали и политички договори око формирања скупштинске већине у Скупштини града Источно Сарајево.

Највише мандата у Скупштини града имаће СНСД, и то 11, потом СДС девет, ДНС четири, ПДП два, док ће по једног одборника имати Уједињена Српска, Демос, СП, СПС, а градски одборник ће бити и одборник који је мандат у Скупштини општине Соколац освојио као кандидат ДНС-а, али се приклонио већини у градском парламенту окупљеној око СНСД-а.

Скупштину града Источно Сарајево чини 31 одборник, при чему се из Скупштине општине Пале бира осам, из скупштина Сокоца и Источне Илиџе по шест, Источног Новог Сарајева пет, а из Трнова и Источног Старог Града по три одборника.

Архива