Ауто-пут Београд – Сарајево биће финансиран турским кредитима

17.03.2021 Актуелно

Процјена је да ће изградња аутопута Сарајево – Београд – Сарајево коштати од 2 до 2,5 милијарде евра и биће финансирана кредитом из Турске – рекао је Војин Митровић, министар транспорта и комуникација у Савјету министара, који је јуче и потписао Споразум о инфраструктурним пројектима.

Република Српска у потпуности је спремна да на њеној територији почне изградња аутопута, а у самој изградњи учествоваће и фирме из Републике Српске. Привредници из Турске, који су снажно присутни у Србији, поздрављају најављени пројекат јер се надају ширењу послова и у Српској и ФБиХ.

Моћне грађевинске машине већ на прољеће „напашће“ прву дионицу ауто пута Сарајево – Београд – Сарајево у дијелу који пролази кроз сјевероисток Републике Српске. Услов Турака за кредит, који ће, како се очекује, бити по повољнијим условима у односу на Србију, јесте да њихове компаније буду носиоци посла што не искључује домаће фирме као подизвођаче.

– То је у овом тренутку тешко рећи, али то је негдје око 2 до 2,5 милијарде евра, али важно је да се почне, а на прољеће почиње на првој дионици од Раче до Бијељине. Тако ћемо, осим те дионице имати ону која је почела од Кузмина и Раче и моста која се гради чиме пружам све услове да се гради на том дијелу Српске – истакао је Војин Митровић, министар транспорта и комуникација у Савјету министара. 

Модерне саобраћајнице су предуслов за бржи проток робе па су и очекивања од најављеног аутопута велика, каже Насер Алими, привредник из Истанбула, поријеклом из Сјеверне Македоније,  који је посао разгранао у Бањалуци, Сарајеву и Тузли.

– Из Сарајева до Београда се путује шест сати, то је веома кратак пут а предуго траје. То мора да се убрза, а када то завршите, за нас привреднике то ће бити нешто што дуго сањамо – рекао је Алими.

Привредници из Турске поздравили су јуче потписани Споразум који се односи на изградњу аутопута Сарајево-Београд-Сарајево који ће им, како кажу, омогућити не само економски продор ка земљама ЕУ, већ и да се увежу са привредницима у Српској и ФбиХ и цијелом региону Западног Балкана.

– Турска привреда је у експанзији у свим секторима. Чули смо јуче један податак да више од 450 компанија из Турске ради и послује у Србији, што је показатељ да тако нешто можемо да имамо и код нас у Српској и ФБиХ – нагласио је Данијел Драгичевић, шеф Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Једна од жеља транспортне заједнице јесте и увођење заједничких граничних прелаза у региону Западног Балкана, јер се скраћивањем времена транспорта робе и људи смањују и трошкови.

У Турској не гледају на финансирање изградње аутопута на Балкану као трошак већ инвестицију, јер само из Истанбула, који је кроз историју спајао, а и сада спаја Азију и Европу, полази хиљаде камиона крцатих робом ка западноевропским земљама. Сада те камионџије иду кроз Србију, а ако би их бар пола пролазило кроз Српску и ФБиХ јер им је краће, сви би били на добитку.

Архива