САД и дио ЕУ не одустају – циљ централизација БиХ

05.02.2021 Актуелно

Америка и дио Европске уније никада неће одустати од својих циљева да централизују БиХ и потпуно развласте Републику Српску, изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је у емисији Специјал, поручио да се морамо вратити окупљању око важних националних тема и питања.

Централизација БиХ, одузимање једне по једне надлежности, док се потпуно не развласте све институције Републике Српске био је и остао циљ Америке и дијела Европске уније каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сада се, каже, тражи и да Тужилаштво БиХ добије искључиву надлежност у борби против криминала и корупције.

– И онда ће тај тужилац у Бриселу рећи који политичар ваља, а који не ваља. А за онога за којег кажу да не ваља, онда ће подићи неку оптужницу. Прогањаће га неколико година, онда ће изгубити снагу и он и његова породица, направити га лудим и криминалцем, а они ће гурати централизовану БиХ и којој треба да се примарно развласти Бањалука – појаснио је Додик.

Говорећи о поништавању избора у Сребреници и Добоју, Додик каже да се догодила политичка одмазда у спрези бошњачких политичара, међународне заједнице и опозиционих партија. Нико, каже, није имао право да у Сребреници покреће такав поступак, јер на изборни процес није било ни једне жалбе.

– Бошњаци, и један дио међународне заједнице су хтијели да проблематизују Сребреницу а онда су из СДС-а и ПДП-а рекли:“Ви нас подржите у Добоју“. И тако је направљена чудна синергија да се Добој и Сребреница нађу на одстрелу ЦИК-а који је успут нелегитиман у да се донесе таква одлука – истакао је Додик.

Говорећи о борби против пандемије, Додик истиче да Српска има вишемјесечне залихе медицинских средстава. Економски трошкови ће бити огромни- око 700 милиона евра. И поред тога, истиче, Српска је успјела очувати привредни живот, настави започете инвестиционе пројекте и остварити вишу наплату директних прихода.

– Поносан сам на оно што радимо, поносан сам и на чињеницу да је за јануар Република Српска наплатила 10 одсто више прихода него у јануару прошле године за коју смои сматрали да је један од наших најбољих јануара. Видим опоравак, а и вакцинација ће поново интезивирати контакте и кренуће све оно што смо започели – додао је Додик.

Додик је и у нашој емисији Специјал најавио да ће у фебруару у Српску доћи довољан број вакцина против вируса корона, које ће бити бесплатне.

Архива