Новаковић Бурсаћ: Наставак хајке и таргетирања званичника Српске у Сарајеву

04.02.2021 Актуелно

Ударна група за рушење српских интереса и позиција у Сарајеву, коју чине посланици СДС и ПДП у Представничком дому парламента БиХ, ојачана Ненадом Нешићем, гласањем за иницијативу којом се од САД траже подаци само о предсједавајућем Дома народа Николи Шпирићу, у суштини је дала подршку за наставак политичке хајке и таргетирања званичника Српске који дјелују у Сарајеву, изјавила је Срни шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да СНСД нема ништа против и да подржава надлежне правосудне институције у БиХ да обраде све случајеве за које постоје било какве индиције о учињеном кривичном дјелу, али је против очигледне намјере да се парламенти претварају у суднице, и то тенденциозно и селективно.

Бурсаћева је истакла да су се ови посланици из Републике Српске оглушили о чињеницу да се на такозваној „црној листи“ САД, која се формира на бази процијењених безбједносних и спољнополитичких циљева те земље, налази више од 100 физичких лица и неколико правних лица, од којих се неки доводе у везу за тероризмом и организованим криминалом, па чак и једна политичка партија из БиХ.

– Њима је било битно да подрже иницијативе из политичког Сарајева и да се, заједно са посланицима из странака из Сарајева разрачунавају са политичким противницима из Републике Српске – сматра Бурсаћева.

Она каже да је овакво поданичко понашање представника СДС-а и ПДП-а постало, нажалост, устаљена пракса у заједничким институцијама која се могла видјети у претходних пет година њихове власти у Сарајеву.

– Такву политичку праксу додворавања бошњачким политичким партијама и директне и отворене сарадње с њима у рушењу Републике Српске, грађани Српске жестоко су казнили на претходним општим и локалним изборима, што ће, увјерена сам, чинити и убудуће – рекла је Бурсаћева.

Иницијативу за провјеру Шпирића поднијели су посланици Наше странке Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут.

Они траже да се Министарству правде и Министарству спољних послова у Савјету министара наложи да у року од 10 дана од дана усвајања ове иницијативе започну процедуру тражења, дипломатским и другим прикладним каналима, информација и документације од надлежних тијела САД да је Никола Шпирић „био укључен у јавну корупцију и остварио корист од ње, укључујући остваривање непрописне користи током обављања јавних функција и ометање јавних процеса током свога мандата као члана Представничког дома парламента БиХ“.

Архива