Ковачевић: Додик и СНСД су издали само пут БиХ ка НАТО

25.02.2021 Актуелно

Једино што је скандалозно у чињеници да умјесто Комисије за НАТО интеграције БиХ сада има Комисију за сарадњу са НАТО савезом јесте колико Мирко Шаровић и СДС апсолутно ништа не разумију, изјавио је портпарол СНСД-а, Радован Ковачевић.

– Када је ријеч о наводној издаји о којој говори Мирко Шаровић, морам да кажем да једино што су Милорад Додик и СНСД издали јесте НАТО пут БиХ. Издали смо и Стартегију спољне Младена Иванића у којој је он навео да су Акциони план за чланство у НАТО /МАП/ и Годишњи национални програм за чланство у НАТО /АНП/ дио консензуса у БиХ и нешто са чим нико нема проблем, иако је годину дана прије тога у Народној скупштини Републике Српске усвојена Резолуција о војној неутралности – истакао је Ковачевић.

Он је појаснио да чињеница да БиХ данас има Комисију за сарадњу са НАТО савезом умјесто досадашње Комисије за НАТО интеграције јасно показује шта је Програм реформи и да то није АНП.

Ковачевић је рекао да је АНП био један од кључних докумената који је требало да води БиХ ка НАТО-у, а Програм реформи тај пут прекида, јер у њему јасно пише да се чланство у НАТО не прејудицира што значи да је оно прекинуто и у потпуности остављено по страни, док се сада говори искључиво о сарадњи.

– Ми из Републике Српске од почетка говоримо да немамо ништа против да као и друге земље сарађујемо са НАТО, али да не желимо да будемо члан тог савеза – подсјетио је Ковачевић.

Архива