Додик: Завршити изборе, како би били настављени развојни пројекти

19.02.2021 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је потребно да се избори у Добоју заврше, како би се конституисала власт и били настављени пројекти који се у овом граду незаустављиво развијају.

 Додик тврди да на изборима у Добоју у недјељу, 21. фебруара, неће бити никаквих изненађења, те да ће кандидат ове странке за начелника Борис Јеринић побиједити.

– Наша организација у Добоју је стабилна, окупљена и мотивисана и на изборе ћемо изаћи и несумњиво добити веома видну разлику – рекао је Додик за АТВ.

Он је истакао да је чињеница да се Добој незаустављиво шири и да поприма предзнаке озбиљног и уређеног града, али да нису запостављена сеоска и рурална подручја.

– Добој је велико градилиште, а сама чињеница да смо изградили пут од Бањалуке до Добоја говори о нашим, како инфраструктурним, тако и политичким намјерама да интегришемо и што више приближимо ова два града, а сутра и Бијељину, што је са Приједором, Источним Сарајевом и Требињем окосница Републике Српске – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је веома јасно да Добој има значајне бенефите, зато што локална власт у том граду успјешно сарађује са Владом Републике Српске, те да су резултати те сарадње на десетине реализованих пројеката, као што је Спортска дворана, те Болница.

Додик сматра да раније та сарадња није постојала, јер су били присутни разни анимозитети на политичком нивоу.

– СНСД је увијек хтио да сарађује са свима, али је СДС овдје покушавао да одржи примат своје базе, те оно што се и могло – није се радило – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Добој данас привлачи кумулативно око 700 милиона КМ разних инвестиција, у оквиру којих се налазе и вишегодишњи пројекти изградње аутопутева и путева, те насипа.

– Нема сумње да овај град има перспективу за развој и да је једно од стратешких мјеста за развој Републике Српске у комуникацијском, политичком и сваком другом погледу – рекао је Додик.

Коментаришући ситуацију у Сребреници, Додик је напоменуо да посљедњи дани показују колика је спрега била између СДС-а и ПДП-а и бошњачких странака којима је било стало до тога да се Сребреница проблематизује у изборном процесу.

Додик сматра да се без учешћа ПДП-ових и СДС-ови чланова ЦИК-а избори у Сребреници се не би поновили.

– Зато имате ситуацију да Бошњаци, свјесни да ће изгубити те изборе, поново праве случај од Сребренице и на тај начин. Иста она политика која је довела до избора ЦИК-а на незаконит начин сада се жали на њен рад у Сребреници – рекао је Додик, те додао да то чине Бошњаци, који су незадовољни, јер су мислили да ће им чланови ЦИК-а бити комплетни послушници.

Додик је истакао да је доласком Србина на начелничко мјесто показано да Сребреница може да се гради и развија, те да се данас могу видјети реализовани инфраструктурни пројекти, који су најбољи доказ колико је могуће рационално употријебити средства општине.

– Постоје информације да је у Сребреницу ушло више од милијарду КМ као вид помоћи међународне заједнице, коју су контролисали Бошњаци, али ви од тога не можете нигдје ништа да видите – рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће значајан број Бошњака у Сребреници изаћи на изборе, јер ће то бити прилика да се изграде нови односи на локалном нивоу власти, те да Сребреница на тај начин настави свој развој.

Додик је навео да анкете у Добоју и Сребреници говоре да ће побиједити СНСД и његови кандидати, што говори да ће то бити 43 локалне заједнице гдје је СНСД побиједио на нивоу начелника/градоначелника и 48 од 63 општине гдје има већину у локалним парламентима.

Он је као примјер навео Бањалуку и Бијељину, гдје СНСД нема градоначелника, али има скупштинску већину.

Говорећи о резултату опозиције, он је навео да је СДС изгубио 50 одсто гласова, такође и ПДП има мање гласова, нагласивши да је СНСД освојио шест одсто више гласова, или 12.000 гласова више на нивоу Српске, него на прошлим изборима.

– Ја овдје нешто не разумијем. Чујем /лидера СДС-а Мирка/ Шаровића како каже – сада ћемо имати већину. Имао је 16-17 посланика, а сада има 10. Прије неки дан напустио га је посланик из Приједора, а обавјештавам га да ће га идуће седмице напустити још један посланик – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, опозиција је јадна и слаба и само јој успијева лажна прича, коју пласирају у Добоју, а тиче се неке њихове снаге, и да им је циљ да добију једног од 31 одборника Скупштине града, што не значи ништа.

Додик је оцијенио да је проблем опозиције што нема капацитета да нешто уради, те да имају промашену политику.

– Добој и Сребреница су схватили да су то издајничке политике, а људи не желе да их неко изда, него желе да буду сачувани, да осјећају сигурност – рекао је Додик.

Он је питао какви су то људи који испред СДС-а и ПДП-а сједе у ЦИК-у и који гласају да се пониште избори у Сребреници и Добоју, а да се признају у Мостару, гдје је било 300 приговора, те какви су то стандарди?

Према његовом мишљењу, све је то политичка калкулација да се задовоље мале сујете и то говори о томе како се понашају СДС и ПДП.

Додик је навео да се на примјеру Сребренице и Добоја види да су то издајничке политике издајничких српских партија, које су опасност за Републику Српску и њен даљи опстанак на овим просторима.

– Вјеровати у издајничку и лицемјерну политику ПДП-а која се вјероватно води из британских кругова и СДС-ову која је више мотивисана да позиционира Шаровића у очима Бакира Изетбеговића и дугих Бошњака из Сарајева. То су политике које су природно против српских интереса и природно су против Републике Српске – истакао је Додик.

Он је навео да има низ аргумената, између осталог, наводећи како су раније гласали по више питања.

Додик је додао да опозиција живи на причи о побједи њиховог кандидата за градоначелника у Бањалуци, која је доста спекулативна, те навео да је СНСД у овом граду покренуо низ промјена.

Он је подсјетио да је направљен нови Градски одбор, чији је предсједник Владо Ђајић.

– Они /опозиција/ су исти дан по именовању Ђајића радили неко брзинско телефонско испитивање са питањем за кога би грађани гласали када би данас били избори, и 60 одсто их се изјаснило да би гласали за Ђајића – рекао је Додик.

Говорећи о развоју локалних заједница Српске, Додик је рекао да ће бити проблема у Бањалуци, јер градоначелник /Драшко Станивуковић/ не уважава градску скупштину, која му служи за иживљавање, а не за један квалитетан договор и понаша се као „неко повређено дијете“.

– Ако скупштина усваја буџет, онда се она пита о томе, градоначелник је само предлагач. Бојимо се да се због његове неспособности да нешто учини не дође до застоја у развоју града и зато смо му понудили и рекли „хајде да се заједно договарамо“  – рекао је Додик.

Он је констатовао да у градском буџету нема средстава за оно што је градоначелник обећавао да ће урадити.

Архива