Додик: Ултиматуми код Срба не пролазе; Инцко се дисквалификовао

04.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик коментарисао је и захтјев високог представника, Валентина Инцка да Народна скупштина Републике Српске у року од три мјесеца поништи све повеље које је парламент Српске додијелио Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић, односно свима који су осуђени за ратни злочин.

Он је рекао да је Инцко показао мржњу према цијелом народу, квалификујући Србе као колективно одговорне за злочине који су се дешавали у Одбрамбено отаџбинском рату.

– Такву једну безочну лаж да изнесе може само човјек ниских страсти, као што је Валентин Инцко, који је зарадио озбиљан новац вршећи ту дужност. Имао је несрећу што је Српска направила озбиљан отклон од интервенција међународне заједнице и ОХР-а – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је на то да Инцко није затражио да се промијени назив школе у Сарајеву која носи назив по муслиманском, бошњачком злочинцу из Другог свјетског рата, или неких других јавних комуналних објеката који носе назив по пресуђеним особама које су починиле злочине у Другом свјетском рату.

– Нараво, то није урадио и он се усмјерава само на један народ – констатовао је Додик, поручивши да код српског народа ултиматуми најтеже пролазе.

Српски члан Предсједништва БиХ најавио је да ће о Инцковом захтјеву бити разговарано, истичући да се овај аустријски дипломата за сва времена дисквалификовао.

Додик је подсјетио да су Срби масовно страдали у НДХ и навео примјер логора у Јасеновцу, гдје је убијено око 500.000 Срба, те масовне злочине над Србима код Бихаћа, гдје их је убијено 12.500, и Броду на Дрини код Фоче, када је у два дана убијено 6.000 људи.

Према његовим ријечима, бивши југословенски комунистички режим одржавао је причу да се ради о жртвама фашистичког терора, а не о Србима.

Додик је рекао да не жели да размишља шта Инцко на свом одласку може да уради и да је за свог мандата у БиХ превише нанио зла Србима, додворавајући се муслиманима у Сарајеву.

Архива