Додик: Сваки Србин да окрене главу од Валентина Инцка

06.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да сваки Србин треба да окрене од главу од Валентина Инцка, а да би са новим високим представником разговарао уколико би рекао да Републици Српској треба вратити војску, судство, индиректне порезe.

Додик је изјавио да је на политичкој сцени у БиХ потпуно безнађе, а да је циљ одређених тијела ЕУ да у наредном периоду ојачају државну структуру и ниво власти у БиХ.

Он је навео да постоје документи који говоре о томе, али и да они то говоре већ 20 година, те да им је проблем Република Српска која сматра да треба да очува своју аутономију.

– Они хоће да укинемо аутономију Републике Српске и да будемо једини у свијету који су сами укинули своју аутономију. Ми нећемо централизовану земљу и можете да употријебите силе колико хоћете – поручио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је на сцени потпуно уставно безнађе, јер Устав не предвиђа многе институције на нивоу БиХ.

– Њихова је нада да ће једном доћи генерација политичара у Републици Српској, која ће признати и безбједност, суд, финансије и друго. Ова генерација то неће урадити – рекао је Додик.

Када је ријеч о дјеловању високог представника, Додик је нагласио да је он непотребан у Републици Српској, те да овдје неће имати подршку.

– Ја не говорим о човјеку, говорим о високом представнику. Он је злотвор који је у континуитету откако постоји та функција, осим првога, чинио све на штету Републике Српске – указао је Додик.

Према његовим ријечима, Савјет за спровођење мира не постоји у Дејтону, те га БиХ никада није признала.

Додик је рекао да они самоорганизовано одржавају сједнице, те да су на једној таквој у Бону рекли да дају подршку напорима високог представника, што је лажно претворено у причу о бонским овлаштењима.

– Тадашњи високи представник је рекао да то није у складу са Дејтонским споразумом. Они овдје више од 20 година живе кроз лажну причу, подвалу, блеф о бонским овлаштењима, која заправо не постоје – навео је Додик.

Он је напоменуо да постоје они којима та прича одговара и који је држе у јавном простору.

– Високи представник само има овлаштења добијена Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, који је потписала Република Српске, гдје пише да високи представник мора да подноси извјештај Савјету безбједности, Русији, ЕУ и другим, али и странама потписницама Дејтонског споразума – подсјетио је Додик.

Он је рекао да евентуалне мјере високог представника никада неће бити објављене у Службеном гласнику, да те као такве неће ни важити за Републику Српску.

Говорећи о могућности да нови високи представник буде Кристијан Шмит, Додик је навео да ће му Република Српска ставити до знања да је изабран противправно.

– Није легитиман и то ћемо му рећи, да је непожељан и да нећемо да сарађујемо са њим. Ако дође па каже да Републици Српској треба вратити војску, индиректне порезе, судство, хоћемо разговарати – истакао је Додик.

Додик тврди да је проблем то што нови људи долазе са истим почетком од прије 30 година.

– Овдје се ништа не дешава, они долазе инструисани шта треба да ураде. Ми се стално боримо са истим приступом, а новим људима, који хоће да направе каријеру – додао је Додик.

Кад је ријеч о посљедњим потезима Валентина Инцка, Додик је навео да Инцко или не познаје свој посао или је озбиљан лажов и то патолошки, зато што тврди да је надлежан за Дејтонски мировни споразум, што није тачно.

– Он је надлежан за Анекс 10, никако за Устав БиХ. Чак се ни Педи Ешдаун није упуштао да тумачи Устав, док Инцко каже да је он тумач Дејтонског споразума. Или не зна, што му могу опростити, или је патолошки лажов, који хоће да наметне једну сасвим нову причу – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је проблем са Инцком то што покушава да дјелује изван својих овлаштења, те „очигледно покушава да се додвори муслиманима у Сарајеву, да кроз обрачун са нама тамо добије симпатије“.

Према Додиковим ријечима, у свим демократским системима се онај ко је осуђен и одлежао казну, након тога сматра слободним грађанином, са свим грађанским правима.

– Зашто се нама говори да је другачија пракса? Да не говорим да ми не вјерујемо пресудама политичарима у Хашком трибуналу, који су били мотивисани на начин како су мотивисани да се цијела колективна одговорност пребаци на један народ. Па и сам Инцко говори да смо ми колективно одговорни за нешто – истакао је Додик.

Додик сматра да сваки Србин од Инцка треба да окрене главу „јер је рекао да га Република Српске асоцира на НДХ“.

– Ми то не можемо да прихватимо и зато годинама не желим да га видим. Ми ћемо кроз његову иницијативу додатно хомогенизовати наш парламент и вјерујем показати овом народу да су лажне приче о томе како нема притисака – рекао је Додик.

Додик је додао да два народа у БиХ не прихватају Инцка, да је он бесправно постављен и наметнут као силеџија, који покушава да дира оно што је надлежност највиших законодавних институција.

Архива