Додик: Српска ће инсистирати на сваком слову Дејтонског споразума

26.02.2021 Актуелно

Република Српска ће и даље инсистирати на слову Дејтонског споразума и одредбама свога Устава и на тај начин се одупријети евентуалним додатне притиске нове америчке администрације, Високог представника у БиХ и бошњачких субјеката. Ово је у обраћању учесницима округлог стола, одржаног у Београду, о теми „Република Српска пред новим изазовима“ рекао српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Овај скуп је организован у оквиру манифестације обиљежавања 28. фебруара – Дана доношења првог Устава Републике Српске.

– Ништа овде не може урадити Америка, изузев радикалним методама, ништа овде не може урадити било ко други осим нас самих. Наша свијест о томе да смо ми одлучујући фактор и да овде имамо животне мандате, а не политичке мандате нас опредјељују – нагласио је Додик.

– Вјерујте, много пута сам рекао не тим који су долазили овде и боље сам се осјећао. Нема ништа горе и подмуклије кад у вама тиња незадовоство јер сте рекли да, а нисте за то.  Виђао сам такве људе и они су брзо нестајали са политичке сцене. Није то не унапријед задато – рекао је Додик.

Додик је истакао да је то не њиховим приједлозима да се руши Дејтонски споразум.

– То је не њиховомм настојању да слабе Републику Српску, не јачању БиХ у коју немамо повјерење и не бонским овлашћењима које у споразуму не постоје – поручио је Додик.

Одговарајући на питање како да Република Српска одговори на изазове као што су најава нових притисака из САД и од високог предстаника Валентина Инцка, као и то што Бошњаци Србе називају фашистима, Додик је у видео-обраћању на трибини у Београду рекао да све зависи Републике Српске.

– Многи у БиХ са нестрпљењем чекају долазак неког новог високог представника, али Република Српска сматра да он више није потребан у БиХ и да његова мисија требала давно да буде укинута – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је током јучерашњег телефонског разговора са кандидатом Њемачке за новог високог представника у БиХ Кристијаном Шмитом јасно нагласио да оно што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума може да буде предмет разговора и договора, а све изван тога не може.

Архива