Додик: Срби никада нису били свјеснији свог идентитета

23.02.2021 Актуелно

Срби нису никада били свјеснији свог идентитета него данас. Најважније да ми Срби имамо заједничке ставове по питању прошлости, садашњости и будућности, поручио је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у интервјуу за МИС телевизију.

– Увијек смо били некако на крају, кроз приче комунистичког система, па онда и међународне заједнице која нам је наметнула некакву колективну одговорност за дешавања у посљедњем рату – истиче Додик.

Он каже да таква реторика стиже из политичког Сарајева.

– Није им довољно што су им преци били у Ханџар дивизији, И дио фашистичких формација са којима се свијет тада обрачунао. Срби су највећи страдалнички народ. Зар треба да набрајам наша стратишта: село Пребиловци, Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар, Гаравице, Дракулићи, трагедија Козаре, Брод на Дрини… – истакао је Додик.

Додик напомиње да перцепција коју форсира политичко Сарајево и дио међународне заједнице око дешавања у посљедњем рату, не пије воде у Српској.

– Зашто да се некоме извињавамо? Од 1992 – 1995 страдало је 28.000 Срба, за оне лоше ствари које смо починили одговорали смо, и војни и политички врх, у Хагу, али и пред домаћим судовима и стављамо тачку на ту причу – рекао је Додик.

И то је један од разлога зашто сматра да БиХ као унитарна жеља из Сарајева не може проћи.

– БиХ не треба да постоји, јер то није реална прича. Што су срушили Југославију, Чехословачку, Совјетски Савез, а ми као морамо заједно? Имамо страшну заједничку историју, и увијек смо бли на различитим странама, ми Срби побједници, а ови други уз освајаче – нагласио је Додик.

Додик истиче и различите перцепције миграције становништва, како се форсира једна прича и једна страна, а она друга ставља у запећак.

https://youtube.com/watch?v=nhHa0HSI2e4

– Око 400.000 Срба из Федерације БиХ отишло је са тог простора, и исто толико из Републике Српске Хрвата и Бошњака. Међутим само, се спомиње једна страна, а гдје друга? Па, само из федералног Сарајева отишло је или протјерано је 120.000 Срба. Ми не желимо доминацију. Наша жеља је само Република Српска. Док Бошњаци желе доминацију, и на српским просторима, а тако и оним који припадају хрватском корпусу – поручуе Додик.

Додик истиче и лажну наду које подгријава политичко Сарајево око доласка Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава.

– У Сарајеву је створена таква еуфорија као да ће 6. флота искрцати се из Јадрана, и у наредних шест мјесеци поравнати Републику Српску, све до посљедње жеље Сарајева. Можда је Бајден њихов пријатељ, можда ће бити некаквих притисака, али Република Српска је неупитна категорија, и то их највише боли – нагласио је Додик.  

Архива